Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-pnevmatiko.jpg
Φωτογραφία του κτιρίου του Ωδείου, λίγο μετά την ολοκλήρωσή του. [Cajon de Arquitecto]

Ανολοκλήρωτες Μοντερνιστικές Ουτοπίες στο κέντρο της Αθήνας

Μια νησίδα γης στο κέντρο της πόλης αποτέλεσε το πεδίο φαντασιώσεων και φιλόδοξων σχεδίων από διαφορετικούς αρχιτέκτονες, που όμως δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Φωτογραφία του κτιρίου του Ωδείου, λίγο μετά την ολοκλήρωσή του. [Cajon de Arquitecto]

Από τις αρχές του 20ού αιώνα, το Μοντέρνο Κίνημα στην Αρχιτεκτονική συνδέθηκε με τη φιλοδοξία για την αναδιαμόρφωση της πόλης ως σύνολο. Όμως στην Ελλάδα ο Μοντερνισμός διαδόθηκε κυρίως μέσα από μεμονωμένα κτίρια και σπάνια εκφράστηκε σε μεγάλες κλίμακες. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν μεγάλα σχέδια για την Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας.

Ένα πολύτιμο κομμάτι γης

Βρισκόμαστε στην μεγάλη έκταση γης που ορίζεται από τις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου και την οδό Ρηγίλλης, δίπλα στο σταθμό του Ευαγγελισμού. Γύρω και μέσα σε αυτή την έκταση βρίσκονται κάποια από τα πιο φιλόδοξα δημόσια κτίρια του μεταπολεμικού Μοντερνισμού στην Αθήνα: Το Χίλτον των Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρου Στάικου, το Πολεμικό Μουσείο του Θουκυδίδη Βαλεντή, η Εθνική Πινακοθήκη των Παύλου Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και πολλά άλλα. Η τοποθεσία μοιάζει με ένα μεγάλο μουσείο σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Κι όμως το πιο φιλόδοξο κομμάτι που θα αποκτούσε αυτή η αστική σύνθεση στο κέντρο της λείπει.

Image
1.jpg
Η τοποθεσία σήμερα. [Google Maps]

Για να καταλάβουμε περισσότερα πρέπει να εξετάσουμε το Ωδείο Αθηνών, ίσως το πιο ιδιόμορφο από τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη