Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
cover-triiris.jpg

Κάνοντας κουπί όπως τον 5ο αιώνα π.Χ.

Οι τριήρεις εξασφάλισαν την κυριαρχία του αθηναϊκού στόλου για αιώνες και κατατρόπωσαν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα, λειτουργώντας ως “ξύλινα τείχη”. Ανεβήκαμε στην επιβλητική Ολυμπία, την πιο αυθεντική της εποχής μας, για μια πλεύση με προορισμό αιώνες ιστορίας.

«Μην ανησυχείτε, για κάθε πέντε λεπτά κουπί θα κάνουμε δέκα λεπτά διάλειμμα», αστειεύεται ο αξιωματικός του Ναυτικού που μας καλωσορίζει. Καθώς επιβιβαζόμαστε, κάποιοι εικοσιπεντάρηδες κινούνται με κινήσεις τόσο άγαρμπες, που δεν μπορείς να πεις με σιγουριά αν το επόμενο βήμα θα τους βρει στο ξύλινο κατάστρωμα ή τη θάλασσα. Ανάμεσά τους γλιστρούν δέκα πενηντάρηδες απροσδόκητα σβέλτα, με αξιοζήλευτη σπιρτάδα, ενώ κάμποσα παιδάκια δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους καθώς περιμένουν να έρθει η δική τους σειρά. Κάποιοι ελάχιστοι τουρίστες, με τα καπελάκια και τα ηλιοκαμένα πρόσωπα, κοιτούν όλο περιέργεια και ανθρώπους και το σκάφος, οπλίζουν και πυροβολούν δίχως παύση: σέλφις, φωτογραφίες, βίντεο.

Image
_m081497.jpg

Είναι Κυριακή, οκτώ το πρωί, στη μαρίνα Φλοίσβου, έχοντας ξυπνήσει την ώρα που πολλοί επιστρέφουν σπίτι από την έξοδο του Σαββάτου. Δίπλα στο ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος (με αυτό κατέφυγαν στην Ιταλία οι αποτυχημένοι πραξικοπηματίες του Μαΐου 1973 ενάντια στη δικτατορία), βρίσκεται η τριήρης Ολυμπιάς που μας επιστρέφει στον καιρό των “ξύλινων τειχών” και τον 5ο αιώνα π.Χ.

Το επιβλητικό ακριβές αντίγραφο αθηναϊκής τριήρης κατασκευάστηκε πριν από 30 χρόνια για το Πολεμικό Ναυτικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη