Μνημονεύοντας την Κατοχή μέσα από την προφορική ιστορία

80 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, νέες προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν ως παιδιά ή/και έφηβοι την περίοδο της Κατοχής έρχονται στο φως, μέσα από τις οποίες αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες για τα τραυματικά τους βιώματα, την καθημερινότητα και τις αντίξοες συνθήκες ζωής στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
27
'
[occupation-memories.org]

Αν σε ένα ανοικτού τύπου ερωτηματολόγιο μάς ετίθετο υποθετικά η ερώτηση «ποιες λέξεις/γεγονότα/πρόσωπα σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη “ιστορία”», μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως οι περισσότεροι θα απαντούσαμε «πόλεμοι», «μάχες», «συνθήκες», «αυτοκράτορες», «βασιλείς», «πρωθυπουργοί» και «στρατιωτικοί» – και όχι άδικα, μια και τα πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα αποτελούν ένα σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι στο παζλ των ιστορικών γνώσεων ενός ανθρώπου. Παρόλα αυτά, η ιστορία δεν συντίθεται μονάχα από τις ηρωικές μάχες, τις συνθήκες ειρήνης, τους χαρισματικούς ηγέτες. Συστατικό της στοιχείο αποτελούν και οι προσωπικές μαρτυρίες των απλών καθημερινών ανθρώπων, η «ιστορία από τα κάτω», όπως λέει ο Βρετανός ιστορικός Έντουαρντ Πάλμερ Τόμσον, ή αλλιώς η προφορική ιστορία.

Καθώς συμπληρώθηκαν αυτόν τον μήνα 80 χρόνια από την επίθεση των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, αναζητήσαμε προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων της εποχής από το πλούσιο ψηφιακό αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG)ταινία του αρχείου δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου 2021) και από μερικές ακόμη γραπτές πηγές, ούτως ώστε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για εκείνη την ταραχώδη περίοδο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.