Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
27'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceprofistgiota_k.jpg
[occupation-memories.org]

Μνημονεύοντας την Κατοχή μέσα από την προφορική ιστορία

80 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, νέες προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν ως παιδιά ή/και έφηβοι την περίοδο της Κατοχής έρχονται στο φως, μέσα από τις οποίες αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες για τα τραυματικά τους βιώματα, την καθημερινότητα και τις αντίξοες συνθήκες ζωής στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες.
[occupation-memories.org]

Αν σε ένα ανοικτού τύπου ερωτηματολόγιο μάς ετίθετο υποθετικά η ερώτηση «ποιες λέξεις/γεγονότα/πρόσωπα σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη “ιστορία”», μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως οι περισσότεροι θα απαντούσαμε «πόλεμοι», «μάχες», «συνθήκες», «αυτοκράτορες», «βασιλείς», «πρωθυπουργοί» και «στρατιωτικοί» – και όχι άδικα, μια και τα πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα αποτελούν ένα σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι στο παζλ των ιστορικών γνώσεων ενός ανθρώπου. Παρόλα αυτά, η ιστορία δεν συντίθεται μονάχα από τις ηρωικές μάχες, τις συνθήκες ειρήνης, τους χαρισματικούς ηγέτες. Συστατικό της στοιχείο αποτελούν και οι προσωπικές μαρτυρίες των απλών καθημερινών ανθρώπων, η «ιστορία από τα κάτω», όπως λέει ο Βρετανός ιστορικός Έντουαρντ Πάλμερ Τόμσον, ή αλλιώς η προφορική ιστορία.

Καθώς συμπληρώθηκαν αυτόν τον μήνα 80 χρόνια από την επίθεση των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, αναζητήσαμε προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων της εποχής από το πλούσιο ψηφιακό αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG)ταινία του αρχείου δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου 2021) και από μερικές ακόμη γραπτές πηγές, ούτως ώστε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για εκείνη την ταραχώδη περίοδο.

Τι είναι η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη