Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Guest Editor:
cecollage-2.jpg

Εφημερίδες και κορονοϊός: Πόσο επιστημονική είναι η ενημέρωσή μας;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στα πρωτοσέλιδα τεσσάρων μεγάλων εφημερίδων, η επιστήμη δεν κατέχει τη θέση που της αξίζει εν μέσω πανδημίας στον δημοσιογραφικό λόγο.

Η ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα υγείας και ιατρικής είναι σπουδαίο καθήκον της δημοσιογραφίας, η οποία μεσολαβεί ανάμεσα στους επιστήμονες και το –ανεκπαίδευτο στη συντριπτική του πλειοψηφία– ευρύ κοινό, για να μεταφέρει στο δεύτερο χρήσιμες για τη ζωή του πληροφορίες. Τον ρόλο αναλαμβάνει η επονομαζόμενη «Δημοσιογραφία της Επιστήμης», που αποκτά μεγάλη σημασία σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων, όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα. Η επιρροή των ΜΜΕ σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους αποδεικνύεται τεράστια, αφού με τον τρόπο που επιλέγουν να ιεραρχήσουν τη θεματολογία τους, ουσιαστικά καθορίζουν τι θα συζητηθεί ευρέως στην κοινωνία. Έτσι τα μέσα επηρεάζουν τόσο τις ατομικές επιλογές των πολιτών στο ζήτημα της πανδημίας, όσο και τον βαθμό μαζικής υιοθέτησης από τον γενικό πληθυσμό των επιθυμητών υγειονομικών συμπεριφορών για την αντιμετώπισή της.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη