Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
000_1bz104.jpg
To νέο βιβλίο του Ουελμπέκ κυκλοφόρησε στη Γαλλία στις αρχές Ιανουαρίου. [THOMAS SAMSON / AFP]

Ο Μισέλ Ουελμπέκ προφήτευσε το κίνημα των Kίτρινων Γιλέκων

Στο νέο του βιβλίο ο αιρετικός συγγραφέας όχι μόνο προέβλεψε το κίνημα που αναστάτωσε τη Γαλλία, αλλά σε μία εποχή που η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης βάλλεται από παντού, ρίχνει λίγη βενζίνη στη φωτιά.
To νέο βιβλίο του Ουελμπέκ κυκλοφόρησε στη Γαλλία στις αρχές Ιανουαρίου. [THOMAS SAMSON / AFP]

Πάντα κυνικός και πάντα προβοκάτορας, ο Γάλλος συγγραφέας επέστρεψε με το έβδομο μυθιστόρημά του, τη Σεροτονίνη. Όπως στο παρελθόν προέβλεψε τις τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, αυτή τη φορά ο «μισάνθρωπος» Ουελμπέκ περιγράφει την απόγνωση των Γάλλων αγροτών που ασφυκτιούν κάτω από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της ΕΕ και την επικείμενη εξέγερσή τους.

«Προβοκάτορας; Όχι δεν είμαι. Προβοκάτορας είναι κάποιος που το παρατραβάει επίτηδες για να εκνευρίσει το κοινό. Και αν είναι καλός ξέρει ακριβώς ποιος είναι ο στόχος του. Εγώ είμαι ανίκανος να προβλέψω ποιον θα εκνευρίσω κάθε φορά. Kαι κάθε φορά εκπλήσσομαι».

Image
houellebecq.jpg
[François Berthier]

Αυτή τη φορά ο 62χρονος συγγραφέας έχει κάθε λόγο να εκπλήσσεται, μαζί με όλη την υπόλοιπη Γαλλία. Η Σεροτονίνη κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες, αλλά είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Περιγράφει μία εξέγερση αγροτών ανάλογη με αυτήν των Κίτρινων Γιλέκων που συντάραξε τους προηγούμενους μήνες τη Γαλλία. Η φαντασία του Ουελμπέκ δεν κατάφερε να προβλέψει τις οδομαχίες στην Αψίδα του Θριάμβου, ούτε τη θηριώδη καταστολή που ακολούθησε την άνοδο του κινήματος διαμαρτυρίας, όμως σκιαγραφεί με απαράμιλλη διορατικότητα τις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη