Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με δεκαπέντε (15) εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024.
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με 15 εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 13 Φεβρουαρίου 2024. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Μία μπλοκαρισμένη αγροτική πολιτική

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μπλόκων δεν πήγε καλά, παρά την προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Κυβέρνηση και αγρότες φαίνεται πως έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με 15 εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 13 Φεβρουαρίου 2024. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη με τους αγρότες, που αποτελούν ένα παραδοσιακό της ακροατήριο. Όμως η αγροτική της πολιτική περιορίζεται σε επιδόματα και στο αξίωμα πως η αγορά λύνει τα προβλήματα – μόνο που η αγορά των αγροτικών προϊόντων είναι βαθιά ρυθμιζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που περιορίζει πολύ την ευελιξία της.

Ένα βασικό παράπονο των αγροτών είναι ότι μόλις στα τέλη Νοεμβρίου 2023 η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί βροχή «χρήματος» ως αποζημίωση για τις καταστροφές, αλλά αυτό έρχεται με το σταγονόμετρο. Εν τω μεταξύ εκείνοι που καταστράφηκαν από τις περσινές θεομηνίες είναι όλοι χωρίς τα απαραίτητα χρήματα για να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα –εκτός από την τιμή του ρεύματος για τους συνεταιρισμούς– καταγράφηκαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ας τα πιάσουμε ένα-ένα.

1. Πετρέλαιο

Το καύσιμο είναι σημαντικό για την παραγωγική διαδικασία στο χωράφι, καθώς χρησιμοποιείται σε όλα τα μηχανήματα, ενώ υποκαθιστά και το ρεύμα στην άντληση ή την επαναχρησιμοποίηση νερού. Το υπουργείο Οικονομικών από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη