Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cestock1000_qx4mk.jpg
Ένας άντρας περπατάει στην είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Πώς χάνουν οι μέτοχοι μειοψηφίας από τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο

Το ατελές νομικό πλαίσιο και η ανοχή της αρμόδιας αρχής (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) προκαλεί μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στους βασικούς μετόχους και τους μετόχους μειοψηφίας των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέα και Σελόντα, που συμφωνήθηκε πρόσφατα να πουληθούν.
Ένας άντρας περπατάει στην είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Πριν από λίγες ημέρες, στις 20 Ιουνίου 2018 το απόγευμα, ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκε η συμφωνία πώλησης των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα: της Νηρεύς ΑΕ και της Σελόντα ΑΕ. Έκλεισε έτσι ο κύκλος του διαγωνισμού πώλησης, που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο από τους βασικούς μετόχους και άνοιξε ο δρόμος για την λήψη των σχετικών εγκρίσεων, ώστε να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών στον νέο ιδιοκτήτη και να διατυπωθεί δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας.

Αντισυμβαλλόμενοι στη συμφωνία είναι από την πλευρά των βασικών μετόχων-πωλητών οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες – Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank – που όλες μαζί κατέχουν το 74,98% των μετοχών της Νηρεύς ΑΕ και το 79,61% της Σελόντα ΑΕ. Aπό την πλευρά του αγοραστή, ο αντισυμβαλλόμενος είναι το σχήμα επενδυτών υπό την εταιρεία Andromeda Seafood Limited, μέλος του ομίλου Andromeda, που ελέγχεται από την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Amerra Capital Management LLC (έχει ήδη εξαγοράσει στην Ελλάδα την εταιρεία Ανδρομέδα ΑΕ του ίδιου κλάδου και την «τρέχει» με επιτυχία). Στο σχήμα των αγοραστών συμμετέχει με κεφάλαια και η Mubadala, η επενδυτική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη