Τα μετέωρα ψηφιακά έργα των €170 εκατομμυρίων

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη της χώρας περνάει απαραιτήτως από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η προκήρυξη πολυάριθμων σχετικών δημόσιων έργων αποδεικνύει ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Οι διαγωνισμοί όμως σκοντάφτουν σε παθογένειες, ενώ δέχονται έντονη κριτική για «φωτογραφικές» διατάξεις και προχειρότητα. Απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη, για να λάβουμε απαντήσεις.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
[John MacDougall/AFP]

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι τεχνολογικές μεταρρυθμίσεις είναι «το κλειδί για την ανάπτυξη»/«ο μοχλός για να βγούμε από την κρίση»/«το εφαλτήριο για να αλλάξει η χώρα». Όποιο από τα παραπάνω κλισέ κι αν επιλέξετε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το ακούσετε σε κάποια ομιλία πολιτικού ή θα το συναντήσετε στα πρακτικά αναρίθμητων συνεδρίων και ημερίδων που έχουν διοργανωθεί την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Δεν πρόκειται, βέβαια, απλώς για ένα βολικό κλισέ, αλλά για μια αναντίρρητη πραγματικότητα: η στροφή στην ψηφιακή εποχή είναι αυτονόητη. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε οποιονδήποτε τροχό. Το έχουν πράξει τόσες και τόσες χώρες πριν από μας, ακόμη και οι λιγότερο αναπτυγμένες (ειδικά αυτές), αποζητώντας ένα μερίδιο από την πίτα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Γιατί λοιπόν αντί να συζητάμε σε συνέδρια και ημερίδες για την ανάγκη ψηφιακής μεταρρύθμισης, δεν αφιερώνουμε όλες τις δυνάμεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση; Η ερώτηση είναι ρητορική. Η Ελλάδα, παρά τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες παραμένει ουραγός της ψηφιακής οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας DESI δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών (μεταξύ μας, ούτε και περιθώρια αισιοδοξίας). Για ακόμη μια χρονιά η χώρα μας φιγουράρει στον πάτο της λίστας. Το 2018 η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση, μπροστά μόνο από τη Ρουμανία. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, παρά την ισχνή της πρόοδο, η Ελλάδα συνεχίζει να υπολείπεται των υπολοίπων κρατών-μελών, ενώ ειδικά για το παρελθόν έτος σημειώνεται ότι η πρόοδος ήταν ακόμη πιο αργή από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

 

Γίναμε τριών!

Η δημοσιογραφία απαιτεί χρόνο, δουλειά και χρήματα.
Γίνε κι εσύ συνδρομητής και εξασφάλισε ότι θα συνεχίσουμε. Γράψου τώρα

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.