Νέα ώθηση για μία πιο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική έδωσαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής. Στο πιο επίμαχο σημείο, τα κέντρα επιστροφών (return hubs) εκτός της επικράτειας της Ένωσης για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου ή την προσωρινή κράτηση όσων οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί, οι ηγέτες εμφανίστηκαν διχασμένοι – σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα και με τον εαυτό τους.
Η γενικότερη κατεύθυνση, ωστόσο, ήταν σαφής, με την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρος της συζήτησης ακόμα περισσότερο προς την αποτροπή, τη φύλαξη των συνόρων και τις επιστροφές.
Είχαμε ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου γράψει για τη σκληρή στροφή στην πολιτική της Γερμανίας, στον απόηχο του Ζόλινγκεν και των ισχυρών εκλογικών επιδόσεων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στα ανατολικογερμανικά κρατίδια. Δεξιά στροφή καταγράφεται και στη Γαλλία υπό τη νέα κυβέρνηση Μπαρνιέ, ενώ η νέα ολλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει «την πιο αυστηρή πολιτικού ασύλου στα χρονικά» και οι ψηφοφόροι στην Αυστρία στα τέλη Σεπτεμβρίου χάρισαν στην ακροδεξιά (το Κόμμα