Μεσόγειος: Η θάλασσα των εκτοπισμένων

Για κάθε πρόσφυγα που έφτασε με βάρκα στην Ελλάδα το πρώτο επτάμηνο του 2017, υπήρξαν εννέα που κατέπλευσαν στην Ιταλία. Από αυτούς οι περισσότεροι προήλθαν από την Αφρική και γλίτωσαν από μία κόλαση: το ταξίδι στην έρημο του Νίγηρα, το σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη, τους βιασμούς, τα μαχαιρώματα, τους πυροβολισμούς από τις συμμορίες. Και η περιπέτειά τους μόλις ξεκινά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Πρόσφυγες περιμένουν τη διάσωσή τους από ιταλική ΜΚΟ, 12 ναυτικά μίλια βόρεια της λιβυκής ακτής, την άνοιξη του 2016. [Aris Messinis/AFP]

Τις τελευταίες ράθυμες μέρες του Ιουλίου, ανάμεσα σε χιλιάδες καλοκαιρινά ποσταρίσματα με ρομαντικά κόκκινα δειλινά, ο Iσπανός βραβευμένος φωτογράφος Santi Palacios εξέπεμπε από το twitter ένα φωτογραφικό μήνυμα κινδύνου. Έμοιαζε περισσότερο με ένα ξυπνητήρι που αντιστέκεται στον συλλογικό ύπνο, μία υπόκωφη δραματική έκκληση για επαγρύπνηση, σε έναν πληθυσμό που έχει κορεστεί από το θέαμα της φρίκης και διολισθαίνει σε μια εκούσια τυφλότητα.

Δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις; Πάτα εδώ!

Όπως είχαν προβλέψει οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι προσφυγικές ροές μετατοπίστηκαν από τη γειτονιά μας στην Ιταλία και την Ισπανία. Πλέον, οι περισσότεροι από αυτούς που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι με φουσκωτά και πλαστικές λέμβους προέρχονται από τα βάθη της αφρικανικής ηπείρου και περνούν εκατοντάδες ναυτικά μίλια μέχρι να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Και αυτό δεν είναι καν το πιο επικίνδυνο κομμάτι της διαδρομής τους. Μέχρι να ανέβουν στη βάρκα, οι Αφρικανοί ταξιδεύουν σε άγνωστες συνθήκες μέσα στην έρημο, φυλακίζονται στα camp της Λιβύης όπου πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σωματεμπόρων, μαφιόζων και παραστρατιωτικών και, αν κατορθώσουν να ξεφύγουν, έχουν να αντιμετωπίσουν τη λιβυκή ακτοφυλακή, που είναι εξίσου κακοποιητική με όσους κινούνται στο φως της ανομίας. Η ανάγκη όμως να φύγουν είναι μεγάλη και στο βωμό αυτής, υποθηκεύουν ό,τι έχουν. Δηλαδή τη ζωή τους.

Μια κίτρινη φουσκωτή λέμβος με πεταμένα κορμιά ανάμεσα σε σκισμένες λωρίδες ύφασμα, το ένα πάνω στο άλλο.

 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.