Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
cover1.jpg

Μέσα στο κολαστήριο της Μόριας

Το inside story μπήκε στον καταυλισμό της Μόριας, συνομίλησε με πρόσφυγες και μετανάστες και έμαθε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λίγες μέρες πριν να μπούμε στην καρδιά του χειμώνα.

«Περπατάω από το δωμάτιό μου μέχρι την πύλη του camp δεκάδες φορές. Αυτό είναι το ημερήσιό μου πρόγραμμα. Ιδανικά, το μόνο που θα ήθελα να κάνω είναι να κάθομαι στο κρεβάτι μου μέχρι επιτέλους να με καλέσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και να φύγω από τη Μόρια».

Αυτά είναι τα λόγια του Μοχάμαντ, ενός 28χρονου πρώην εμπόρου από το Ιράν, όταν μου περιγράφει πώς περνάει την ημέρα του μέσα στον καταυλισμό της Μόριας, στον οποίον διαμένει εδώ και οκτώ μήνες.

Πριν συναντήσω τον Μοχάμαντ έξω από το Κέντρο Υποδοχής, τον είχα ρωτήσει ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τον επισκεφθώ. «Ό,τι ώρα και να έρθεις, κανείς δεν θα κοιμάται», μου είπε.

Φτάνοντας στο camp, γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς αντικρίζοντας τη μεγάλη έκταση γης, που είναι σπαρμένη από μικρές και μεγάλες, λευκές και πολύχρωμες τέντες, πως η διάσταση του χρόνου στο μέρος αυτό αλλάζει και τα όρια μεταξύ ημέρας και νύχτας ξεθωριάζουν.

Image
moria1.jpg

 

 

Πριν από περίπου 20 μέρες, ο Μοχάμαντ έφυγε από τη Μόρια με την άδεια παραμονής στα χέρια του, μπήκε στο καράβι και έφτασε στην Αθήνα προκειμένου να βρει δουλειά. Μετά από δέκα μέρες, δίχως να έχει βρει εργασία και με τα χρήματά του να λιγοστεύουν, επέστρεψε απογοητευμένος άρον άρον στη Μόρια, το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη