Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
macedonia.jpg

Τα memes του Μακεδονικού

Δημιουργούνται διαρκώς, κοινοποιούνται ταχύτατα, μεταδίδουν επιδραστικά το μήνυμά τους. Τα (σατιρικά έως και προσβλητικά) memes έχουν καταλάβει τα κοινωνικά δίκτυα, ως ένας άμεσος τρόπος επικοινωνίας των χρηστών, και με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών είχαν την τιμητική τους.

Τους τελευταίους μήνες, πριν και μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, τα κοινωνικά δίκτυα πλημμύρισαν από memes. «Ειδικά καθώς πλησίαζε η ημερομηνία της ψήφισης, αυξανόταν ο αριθμός τους. Τότε πλέον τα έβλεπα καθημερινά», σημειώνει στο inside story ο νεαρός Τόμιτσα Στογιάνοβιτς, που μένει στην πόλη Τέτοβο της Βόρειας Μακεδονίας.

O Τόμιτσα δεν ήταν ο μόνος που έβλεπε στο Facebook και στο Twitter του να ξεπηδάνε κάθε τόσο memes για το Μακεδονικό, συχνά με εκατοντάδες ή και χιλιάδες κοινοποιήσεις. Άλλα με χιούμορ και άλλα ξερά, άλλα κακόβουλα ή πιο «αθώα», τόσο στη δική μας όσο και στην άλλη πλευρά των συνόρων, τα memes είχαν την τιμητική τους.

Έτσι κι αλλιώς, έχουν από χρόνια εισβάλει στη ζωή μας. Γεννιούνται ταχύτατα, για κάθε μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό, αθλητικό ή άλλο γεγονός, τροποποιούνται, αναπαράγονται, εξελίσσονται. Ταυτόχρονα επηρεάζουν, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Τι είναι τα memes
Ο όρος meme (ή «μιμίδιο» στα ελληνικά) γεννήθηκε το 1976, όταν εκδόθηκε το βιβλίο The Selfish Gene του κοινωνιοβιολόγου Ρίτσαρντ Ντόκινς. Κατ' αναλογία προς το γονίδιο, δηλαδή τη βασική μονάδα γενετικής πληροφορίας, ορίζεται ως «μονάδα πολιτισμικής μεταβίβασης ή μονάδα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη