Το μέλλον της γαλλικής Αριστεράς και το πραγματικό στοίχημα για τη Γαλλία

Η Πρωτομαγιά φέτος στο Παρίσι γιορτάστηκε με μια μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση κατά της Λεπέν. Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν αρκετά πίσω από τον Μακρόν, οι Γάλλοι ανησυχούν καθώς η ακροδεξιά χρησιμοποιεί αριστερή ρητορική, η αριστερά παρακολουθεί αμήχανη και το κέντρο δεν είναι ακριβώς κέντρο. Ο Γιάννης Μπαμπούλιας που ήταν στις διαδηλώσεις, στέλνει την ανταπόκρισή του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Η γιορτή της Πρωτομαγιάς εξελίχθηκε σε αντιφασιστική πορεία. [LePenNON (@LePenNON) οn Twitter]

Μια από τις μεγαλύτερες πορείες στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας έλαβε χώρα πριν δεκαπέντε χρόνια, και μάλιστα σε πολύ παρόμοιες περιστάσεις. Τότε, στη θέση του Μακρόν και της Λεπέν βρισκόταν ο πατέρας της δεύτερης, Ζαν Μαρί Λεπέν, που απρόσμενα είχε κερδίσει 17% της ψήφου, απέναντι στον Ζακ Σιράκ, έναν πολιτικό που εκείνη την εποχή θεωρούνταν τουλάχιστον απατεώνας. Με το που τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έδειξαν ότι ο πατέρας Λεπέν είχε περάσει στο δεύτερο, ένα κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε στη χώρα. Οι Γάλλοι είπαν «νον», και δύο εβδομάδες αργότερα ψήφισαν για πρόεδρο τον αρκετά αντιδημοφιλή Σιράκ.

Με την Πρωτομαγιά να χωρίζει τους δυο γύρους, το Παρίσι περίμενε ξανά τους δρόμους να γεμίσουν με συνθήματα αντίστασης εναντίον της Λεπέν και συμμαχίες μεταξύ όλων των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων υπέρ του κεντρώου Μακρόν. Aυτή τη φορά, αντί για ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες. Και αυτό για κάποιους σημαίνει κανονικοποίηση της ακροδεξιάς.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.