Το μυστήριο του πλοίου με τα εκρηκτικά που ξεκίνησε για το Σουδάν και κατέληξε στη Σούδα

Δυόμισι χρόνια μετά τη σύλληψη σε ελληνικά ύδατα του πλοίου Mekong Spirit, που μετέφερε τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών, το inside story ρίχνει φως στην υπόθεση, που αρκετοί συσχετίζουν με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας για τον έλεγχο των κοιτασμάτων χρυσού του Σουδάν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Το πλοίο Mekong Spirit στο Λαύριο.

Το μεσημέρι της 23ης Μαΐου 2017 το Αρχηγείο του Λιμενικού έλαβε ένα μυστηριώδες email με τίτλο «Warning warning warning» και αποστολέα εταιρεία με επωνυμία «African Brindge Shipping». Το μήνυμα ενημέρωνε ότι το φορτηγό πλοίο «Mekong Spirit», που είχε μόλις αποπλεύσει από τη Σμύρνη της Τουρκίας, μετέφερε 29 κοντέινερ με εκρηκτικά σε εταιρεία στο Σουδάν, καταχωρημένη στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μερικές ώρες αργότερα και ενώ το υπό σημαία Μάλτας φορτηγό έπλεε κοντά στην Αστυπάλαια με κατεύθυνση το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, άνδρες του Λιμενικού από τον θάλαμο επιχειρήσεων κάλεσαν μέσω VHF τον πλοίαρχο. «Σας μιλάω από την Ελληνική Ακτοφυλακή, με λαμβάνετε;» ακούστηκε να ρωτά μέσω ασυρμάτου Έλληνας αξιωματικός. «Ναι σε ακούω» απάντησε ο Ουκρανός πλοίαρχος. «Ποιος είναι ο προορισμός σου;» συνέχισε ο αξιωματικός. «Ο προορισμός μου είναι το Πορτ Σάιντ και μετά το λιμάνι του Σουδάν, το λιμάνι του Σουδάν» διαβίβασε ο καπετάνιος.

Ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι ο 61 ετών Ουκρανός καπετάνιος του πλοίου Σεργκέι Νεβετσερία. Εναντίον του εκκρεμεί δίωξη για παράνομο εφοδιασμό τρομοκρατικών ομάδων με πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες, ενώ του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι τη δίκη του, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. «Έφυγα από το σπίτι μου στην Οδησσό τον Μάιο του 2017 με συμβόλαιο διάρκειας πέντε μηνών και υπολόγιζα να επιστρέψω πριν το τέλος του χρόνου. Δυόμισι χρόνια αργότερα βρίσκομαι εδώ, μακριά από τη γυναίκα και το παιδί μου» λέει στο inside story.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.