Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
anoigma_kypros.jpg
[YIANNIS KOURTOGLOU / AFP]

H μεγαλόνησος και οι Έλληνες επιχειρηματίες

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο ήταν πάντα αδελφικές και, όπως συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες, έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Σήμερα, η κυπριακή εισαγγελία ζητά την κεφαλή των Ελλήνων επιχειρηματιών Λεωνίδα Μπόμπολα και Ανδρέα Βγενόπουλου επί πίνακι.
[YIANNIS KOURTOGLOU / AFP]

Όταν η Κύπρος μπήκε στην Ευρωζώνη το 2008, οι ελληνικές επιχειρήσεις το θεώρησαν χρυσή ευκαιρία για να κατακτήσουν την αγορά του μικρού νησιού. Ήταν μια τάση που είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα. Όπως αναφέρει έκθεση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ήδη από το 2005 υπήρχε μια κινητικότητα, που εκδηλωνόταν «είτε με την εξαγορά πλειοψηφικών πακέτων κυπριακών εταιρειών από ελληνικά κεφάλαια είτε με τη σύσταση και λειτουργία θυγατρικών εταιρειών στην Κυπριακή αγορά».

Mε δυο λόγια

Κανένας επιχειρηματίας δεν έχει ερευνηθεί τόσο από τις κυπριακές αρχές όσο δύο Ελλαδίτες: ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Ο πρώτος κατηγορείται ότι οδήγησε το τραπεζικό σύστημα του νησιού σε κατάρρευση κι ο δεύτερος ότι λάδωσε υπαλλήλους όλων των βαθμίδων για να πάρει δύο μεγάλα έργα, τον ΧΥΤΑ Πάφου και τον ΧΥΤΥ Κόσιης. Στο πρόσωπό τους οι Κύπριοι βλέπουν το «κακό» που τους οδήγησε στον γκρεμό.
Αλλά μπορούν να το αποδείξουν; Προς το παρόν, η κυπριακή εισαγγελία, παρότι βάζει τα δυνατά της, δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετές αποδείξεις. Το ελληνικό δικαστήριο δεν πείστηκε να εκδώσει τον Μπόμπολα στην Κύπρο, ενώ οι κατηγορίες ενάντια στον Βγενόπουλο δεν αρκούν για να τεκμηριώσουν δόλο.

Τρία χρόνια μετά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη