Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
yahya_alaous.jpg

«Με τον Isis ο Άσαντ μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα μείνει στην εξουσία»

Αυτό που επαναλαμβάνει διαρκώς ο Γιαχία Αλαούς, είναι το πόσο τυχερός είναι σε σχέση με τους συναδέλφους του που βρίσκονται ακόμη πίσω. Ο 43χρονος δημοσιογράφος διέφυγε στο Βερολίνο με τη βοήθεια των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η ιστορία του συνθέτει κι ένα μικρό πορτρέτο της χώρας που άφησε.

Αυτό που ο Γιαχία Αλαούς χαίρεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον τελευταίο χρόνο, είναι η ελευθερία να ασκεί το επάγγελμά του. Ο 43χρονος δημοσιογράφος από την Δαμασκό, πρόσφυγας στο Βερολίνο, μου λέει ότι ποτέ δεν είχε νιώσει πώς είναι να μπορεί επιτέλους να γράψει αυτό ακριβώς που πιστεύει χωρίς να φοβάται. «Βέβαια, τώρα που μπορώ να γράψω, δεν μπορώ να ζήσω από το επάγγελμά μου», λέει γελώντας λίγο πικρά. Ο Γιαχία δημοσιεύει κατά καιρούς άρθρα του σε δυο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες, αλλά τα χρήματα που κερδίζει προφανώς δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν το μηνιαίο επίδομα που του παρέχει αυτόν τον καιρό το γερμανικό κράτος.

Σε σχέση με τους περισσότερους από τους χιλιάδες συμπατριώτες του που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία, ο Γιαχία είναι σε προνομιακή θέση. Και θα το επαναλάβει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας. «Εγώ δεν χρειάστηκε να διασχίσω το Αιγαίο με κίνδυνο της ζωής μου, ούτε χρειάστηκε να περπατήσω πολλά χιλιόμετρα κάτω από δύσκολες συνθήκες». Ο Σύρος δημοσιογράφος ήρθε στο Βερολίνο αεροπορικώς, τον περασμένο Απρίλιο, μαζί με τη γυναίκα και τις δυο μικρές κόρες του, χάρη στους Γερμανούς Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Την αίτηση για παροχή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη