Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το ρεπορτάζ δεν δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα. Εννιά στις δέκα ψαροταβέρνες που διαφημίζουν ανερυθρίαστα τη διάθεση παράνομων αλιευμάτων, προθυμοποιήθηκαν να μας τα σερβίρουν. Μεταξύ αυτών, γνωστά εστιατόρια ψαροφαγίας, ψαροταβέρνες στο κέντρο της Αθήνας, ουζερί σε γραφικές περιοχές του Πειραιά και του Ευβοϊκού. «Πετροσωλήνες έχετε;» ρωτούσαμε τηλεφωνικά αφού είχαμε εκφράσει πρόθεση να κλείσουμε τραπέζι για οκτώ άτομα. «Βεβαίως» απαντούσαν με χαρά οι υπεύθυνοι. Ορισμένοι που δεν είχαν άμεσα διαθέσιμα κάποια από τα περιζήτητα οστρακοειδή, μας διαβεβαίωσαν ότι «θα μας φτιάξουν».
Έρευνες αποκαλύπτουν ότι 8 στα 10 εστιατόρια προσφέρουν προστατευόμενα είδη οστρακοειδών και άλλων θαλασσινών η κατανάλωση των οποίων απαγορεύεται. Η αλιεία θαλάσσιων ασπόνδυλων υπό εξαφάνιση (για την ανάπτυξη ενός πετροσωλήνα απαιτούνται τουλάχιστον 50 χρόνια) και οι μέθοδοι κάποιων (με τη συγκεκριμένη ασχολούνται ερασιτέχνες ψαράδες, σε καθεστώς πλήρους παρανομίας) προξενεί αναίτια καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος για χάρη μιας πρόσφατης μόδας που κάνει τους «μερακλήδες» να τα απαιτούν στα εστιατόρια, αγνοώντας παράλληλα τους κινδύνους για την υγεία που κρύβουν
Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα; Γίνε συνδρομητής τώρα.
Με 6 Ευρώ τον μήνα ή έκπτωση στην ετήσια συνδρομή!
Γίνε συνδρομητής τώραΑκύρωσε όποτε θες
Έχεις ήδη κάνει εγγραφή; Συνδέσου εδώ
Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν
Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!
Εγγραφή χρήστη