Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cerutte000_1a36o2.jpg
Ο Μάρκ Ρούτε απαντά σε δημοσιογράφους πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου. [Ben Stansall/AFP]

Ο Μαρκ Ρούτε και οι επτά νάνοι

Οκτώ χώρες της Βόρειας Ευρώπης συνασπίζονται και ζητάνε δημοσιονομική πειθαρχία από τον Ευρωπαϊκό Νότο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Ο Μάρκ Ρούτε απαντά σε δημοσιογράφους πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου. [Ben Stansall/AFP]

Η Ολλανδία θέλει να γίνει η Μεγάλη Βρετανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit. Η χώρα του Φιλελεύθερου Δεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει όσα κράτη είναι αρνητικά διακείμενα στα σχέδια των Γάλλων για βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της ΕΕ.

Ο μετριοπαθής ευρωσκεπτικισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνδέεται με το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως κατεξοχήν συνέβη με την επιχειρηματολογία του Brexit. Η αφετηρία του είναι οικονομική. Για τους αποχωρούντες Βρετανούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να είχε παραμείνει Οικονομική Κοινότητα. Ο αρχικός σκοπός του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος ήταν η διευκόλυνση της εμπορικής δραστηριότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Τη δεκαετία του '80, η ίδια η Βρετανή πρωθυπουργός Μάγκαρετ Θάτσερ πρωτοστάτησε στη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ενιαία αγορά. Οι κανόνες στην παροχή υπηρεσιών και οι προδιαγραφές των προϊόντων θα έπρεπε να εναρμονιστούν, τα σύνορα να πέσουν για εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Θα έπρεπε επίσης να θεσπιστούν πανευρωπαϊκοί νόμοι, προκειμένου να υπάρξουν δεσμευτικοί κανόνες για όλα τα κράτη-μέλη. Μέχρι εκεί όμως. Οι Βρυξέλλες δεν θα έπαιζαν ποτέ τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα έπαιρνε μόνη της τις κρίσιμες κεντρικές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη