Μάριο Ντράγκι: Ο σωστός άνθρωπος τη σωστή στιγμή

Ένα νέο ταξίδι έχει ξεκινήσει για τους Ιταλούς, με καπετάνιο τον Μάριο Ντράγκι. Το σχέδιο Italia Domani (Ιταλία Αύριο) βρίσκεται ήδη στο τραπέζι όλων των υπουργών, και στοχεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι όμως όλοι έτοιμοι να αγκαλιάσουν το δόγμα Ντράγκι;
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
[STEFFI LOOS/AFP]

Ήταν 26 Ιουλίου του 2012 και ο Μάριο Ντράγκι, τότε επικεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, εκφώνησε έναν από τους πιο γνωστούς λόγους του: εκείνον που περιλάμβανε τη φράση «whatever it takes». Αναφερόταν στις προσπάθειες που θα έκανε η EKT προκειμένου να προστατεύσει το ευρώ από την οικονομική κρίση που μάστιζε την Ευρωζώνη. Αυτά τα λόγια, τα οποία στα ελληνικά μεταφράζονται ως «με οποιοδήποτε τίμημα», μπήκαν στο κοινό λεξιλόγιο πολιτικών, οικονομολόγων και σχολιαστών, ενώ πρόσφατα δοθήκαν ως λήμμα στην μεγαλύτερη ιταλική εγκυκλοπαίδεια, την Treccani, όπου εξηγείται η ιστορική, πολιτική και κοινωνική σημασία αυτής της έκφρασης.

Η τολμηρή τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι αγορές και να πέσουν τα σπρεντ. Γεγονός που σφράγισε τη σταδιοδρομία του Ντράγκι και τον έχρισε «σωτήρα της Ευρώπης». Το περασμένο Φεβρουάριο λοιπόν και σε μια περίοδο πολιτικού, αλλά και οικονομικού αδιεξόδου για την Ιταλία, αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε ομόφωνα η πλειοψηφία για να αναλάβει το τιμόνι της χώρας και να επιχειρήσει ένα σχέδιο διάσωσής της.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.