Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
3cover.jpg
Ο στρατηγός Γε Ζιανγίγκ σε επίσημη συνάντηση σε θέρετρο της επαρχίας Χαϊνάν, 1973. [De Xiuxian/China, Portrait of a country, Taschen]

Άνδρα, κλείσε τα πόδια σου

Το manspreading δεν είναι καινούργιο, δεν είναι αθώο. Τα μισάνοιχτα πόδια διαστέλλουν τον όγκο του ηγεμόνα, τραβούν το βλέμμα στο μαγνητικό πεδίο ανάμεσά τους και αποδεικνύουν πως η εξουσία είναι επίσης και ένας τρόπος να κάθεται κανείς.
Ο στρατηγός Γε Ζιανγίγκ σε επίσημη συνάντηση σε θέρετρο της επαρχίας Χαϊνάν, 1973. [De Xiuxian/China, Portrait of a country, Taschen]

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης βρίσκεται ένας υπερμεγέθης καθιστός ανδριάντας του Οκταβιανού Αύγουστου. Από τη μέση και πάνω ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Είναι δαφνοστεφανωμένος και στο αριστερό χέρι του κρατά το έμβλημα της ηγεμονίας του, την υπατική ράβδο, την οποία ορθώνει, αυστηρά, υπερβατικά, πάνω από το κεφάλι του, βεβαιώνοντας έτσι πως ετούτος ο μαρμάρινος κύλινδρος συμβολικά του παρέχει λόγο και ισχύ.

Image
1_augustus_as_jupiter.jpg
O Οκταβιανός Αύγουστος ως Ζευς του Καπιτωλίου, 45-50 μ.Χ., μάρμαρο, Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Το αριστερό του πόδι είναι προτεταμένο, σαν να ετοιμάζεται να σηκωθεί για να επιβληθεί με πυγμή σε όποιον τολμήσει να του αντισταθεί, σαν να χρειάζεται περισσότερο χώρο για την κυριαρχία του, τόσο που «αν σηκωνόταν θα έσπαγε την οροφή με το κεφάλι του», όπως είχε γράψει ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Στράβωνας για το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, μορφολογικό πρότυπο για τον αυτοκρατορικό ανδριάντα της Νάπολης. Οι μηροί του Αύγουστου είναι μισάνοιχτοι, καλυμμένοι από τον χιτώνα του, σε μια στάση που δηλώνει αυτάρκεια, νηφαλιότητα, κύρος, ενώ συγχρόνως εκτείνει, απλώνει το σώμα στο χώρο, έτσι όπως μόνον το σώμα όποιου είναι αυτάρκης, νηφάλιος, με κύρος, μπορεί να απλωθεί.

Image
2b.jpg
Βρετανική Σχολή, Η οικογένεια του Ερρίκου του Η’, π. 1545, λάδι σε καμβά, Haunted Gallery, Hampton Court Palace.

Το άγαλμα του Αύγουστου είναι ένα αρχετυπικό παράδειγμα μιας αναπαράστασης του σώματος και της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη