Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemanovra2.jpg
Η ιταλική κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα μέτρα της «Manovra del Popolo». [Luigi di Maio/Facebook]

Η «μανούβρα του λαού» που φοβίζει αγορές και ΕE

Δώδεκα σχέδια νόμου με κόστος 40 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της Ιταλίας, επηρεάζει τις αγορές, ανεβάζει τo κόστος του δημοσίου χρέους και απειλεί τις σχέσεις της γειτονικής χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους.
Η ιταλική κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα μέτρα της «Manovra del Popolo». [Luigi di Maio/Facebook]

Την βάφτισαν Manovra del Popolo (Μανούβρα του Λαού), περιλαμβάνει 12 συνολικά σχέδια νόμου και είναι το πρώτο πραγματικό δείγμα γραφής της κυβέρνησης Λέγκας-Πεντάστερων. Θα κοστίσει 40 δισ. ευρώ, ωστόσο λίγοι έχουν καταλάβει ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Η αλήθεια είναι ολοφάνερη. Σε μια εποχή όπου πολιτική και επικοινωνία αποτελούν τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος, το εγχείρημα αυτό, που είναι σχεδιασμένο με βάση τους νόμους του marketing, αποτελεί το νέο πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ιταλική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα φιλολαϊκών μέτρων, το όποιο γεφυρώνει τις διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα που βρίσκονται στο τιμόνι της γειτονικής χώρας.

Όλοι συμφωνούν ότι για το κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν σημαντικό να εντάξει στο νέο κυβερνητικό δόγμα ένα μέτρο, που σε μια στιγμή όπου η δημοτικότητα του κόμματος βρίσκεται σε καθοδική πορεία, απευθύνει ένα ηχηρό μήνυμα στους ψηφοφόρους. Τέτοια περίπτωση είναι το εισόδημα του πολίτη, μια παραλλαγή α λα ιταλικά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Και η εμμονή των Πεντάστερων για το συγκεκριμένο μέτρο φάνηκε από το σθένος που επέδειξαν οι βουλευτές του κινήματος για να κάμψουν τις αντιρρήσεις του Ιταλού υπουργού

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη