Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cecocaine.jpg
Σάκοι με χασίς που κατασχέθηκαν από το πλοίο «Andreas» νότια της Κρήτης, τον Δεκέμβριο του 2017. [hcg.gr]

Τόνοι ναρκωτικών στο βυθό της θάλασσας

Το Λιμενικό βρίσκεται συχνά αντιμέτωπο με περιπτώσεις πλοίων που, όταν επιχειρείται έλεγχος, ξαφνικά βουλιάζουν. Η τελευταία περίπτωση του Malpas, οι αμφιβολίες των συνηγόρων και οι δυσκολίες παρόμοιων επιχειρήσεων στη θάλασσα.
Σάκοι με χασίς που κατασχέθηκαν από το πλοίο «Andreas» νότια της Κρήτης, τον Δεκέμβριο του 2017. [hcg.gr]

Ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 2018. Το πλοίο ανοικτής θάλασσας «060» του Λιμενικού, που περιπολεί νότια της Κρήτης, εντοπίζει ύποπτο σκάφος με πορεία νοτιοδυτική, ταχύτητα 9 κόμβων και το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης (AIS) απενεργοποιημένο. Είναι μήκους 35-40 μέτρων, με γκρι έξαλα και λευκή υπερκατασκευή. Δεν έχει σημαία εθνικότητας και στην πρύμνη του είναι γραμμένο το όνομα «Malpas».

Κάποια εικοσιτετράωρα νωρίτερα, τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, στον 4ο όροφο του Αρχηγείου του Λιμενικού, είχαν ενημερωθεί ότι ένα πλοίο φορτωμένο με πάνω από 20 τόνους κατεργασμένης κάνναβης («σοκολάτα») θα απέπλεε από τις ακτές της Συρίας ή του Λιβάνου. Η πληροφορία προερχόταν από το Συντονιστικό Κέντρο Δίωξης Ναρκωτικών στη Μεσόγειο CeCLAD-M (Centre de Coordination de la Lutte Anti-drogue en Méditerranée) που έχει την έδρα του σε ναυτική βάση, στην Τουλόν της Γαλλίας.

Το «Malpas» εντοπίστηκε νότια του Λασιθίου και θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή ύποπτο. Αποφασίστηκε να ελεγχθεί, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με ένταση 7 μποφόρ. Έξι κομάντος της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό με εντολή να κάνουν ρεσάλτο και να ελέγξουν το ύποπτο πλοίο. Όμως η εξέλιξη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη