Τόνοι ναρκωτικών στο βυθό της θάλασσας

Το Λιμενικό βρίσκεται συχνά αντιμέτωπο με περιπτώσεις πλοίων που, όταν επιχειρείται έλεγχος, ξαφνικά βουλιάζουν. Η τελευταία περίπτωση του Malpas, οι αμφιβολίες των συνηγόρων και οι δυσκολίες παρόμοιων επιχειρήσεων στη θάλασσα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Σάκοι με χασίς που κατασχέθηκαν από το πλοίο «Andreas» νότια της Κρήτης, τον Δεκέμβριο του 2017. [hcg.gr]

Ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 2018. Το πλοίο ανοικτής θάλασσας «060» του Λιμενικού, που περιπολεί νότια της Κρήτης, εντοπίζει ύποπτο σκάφος με πορεία νοτιοδυτική, ταχύτητα 9 κόμβων και το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης (AIS) απενεργοποιημένο. Είναι μήκους 35-40 μέτρων, με γκρι έξαλα και λευκή υπερκατασκευή. Δεν έχει σημαία εθνικότητας και στην πρύμνη του είναι γραμμένο το όνομα «Malpas».

Κάποια εικοσιτετράωρα νωρίτερα, τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, στον 4ο όροφο του Αρχηγείου του Λιμενικού, είχαν ενημερωθεί ότι ένα πλοίο φορτωμένο με πάνω από 20 τόνους κατεργασμένης κάνναβης («σοκολάτα») θα απέπλεε από τις ακτές της Συρίας ή του Λιβάνου. Η πληροφορία προερχόταν από το Συντονιστικό Κέντρο Δίωξης Ναρκωτικών στη Μεσόγειο CeCLAD-M (Centre de Coordination de la Lutte Anti-drogue en Méditerranée) που έχει την έδρα του σε ναυτική βάση, στην Τουλόν της Γαλλίας.

Το «Malpas» εντοπίστηκε νότια του Λασιθίου και θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή ύποπτο. Αποφασίστηκε να ελεγχθεί, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με ένταση 7 μποφόρ. Έξι κομάντος της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό με εντολή να κάνουν ρεσάλτο και να ελέγξουν το ύποπτο πλοίο. Όμως η εξέλιξη της επιχείρησης δεν ήταν η αναμενόμενη. Το φουσκωτό παρουσίασε βλάβη στο τιμόνι και τα «βατράχια» ματαίωσαν την επιχείρηση. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κυβερνήτης του πλοίου ανοικτής θάλασσας «070», που στο μεταξύ είχε φτάσει στο σημείο, αποφάσισε να μην ρίξει στο νερό δεύτερο φουσκωτό, κρίνοντας πως οι καιρικές συνθήκες είχαν επιδεινωθεί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.