Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
santos.jpg
[FERNANDO VELUDO / PUBLICO / AFP]

Η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής

Δύο δεκαετίες ήταν αρκετές για να γίνει πάμπλουτη η Ιζαμπέλα ντος Σάντος, η κόρη του άνδρα που κυβέρνησε αυταρχικά την Αγκόλα για 40 χρόνια, και να μετατραπεί η πλούσια σε πετρέλαιο και διαμάντια χώρα σε μία από τις φτωχότερες στη Γη. Η μεγάλη διαρροή εγγράφων Luanda Leaks αποκάλυψε με ποιον τρόπο έγινε η μεταφορά πλούτου.
[FERNANDO VELUDO / PUBLICO / AFP]

Μάιος 2017, London School of Economics. Μια Αγκολέζα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς απευθύνεται μέσω βίντεο σε οικονομικό συνέδριο. Με τα λόγια της προσπαθεί να πείσει τους μετέχοντες ότι έφτασε για την ανθρωπότητα η εποχή να μάθει την πραγματική ιστορία της Αφρικής και για τους νέους Αφρικανούς να ανοίξουν τα φτερά τους και να έχουν πρόσβαση σε καλές δουλειές. Ονομάζεται Ιζαμπέλα ντος Σάντος και έχει προσκληθεί να μιλήσει ως πρόεδρος της Sonangol Group, της γιγάντιας κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Αγκόλας. 

Έχει οριστεί στη θέση αυτή έναν χρόνο πριν από τον πατέρα της, Χοσέ Εδουάρδο ντος Σάντος, πρόεδρο της Αγκόλας από το 1979 έως το 2017. Όταν λίγους μήνες αργότερα, ο πατέρας της παραιτήθηκε, η Ιζαμπέλα απολύθηκε από την εταιρεία. Σήμερα, η 46χρονη Ιζαμπέλα είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής (η περιουσία της εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, προερχόμενα από την αυτοκρατορία επιχειρήσεων που εξαπλώνεται σε 41 χώρες). Και βρίσκεται στις πρωτοσέλιδα μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου χάρη σε έναν Πορτογάλο χάκερ και τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων που έγινε γνωστή ως Luanda Leaks (Λουάντα είναι το όνομα της πρωτεύουσας της Αγκόλας). Περίπου 700.000

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη