Το λόμπι του ντίζελ MEΡΟΣ Α΄

Στις ΗΠΑ ο όμιλος Volkswagen θα αναγκαστεί να πληρώσει δισεκατομμύρια σε πρόστιμα για μόλυνση της ατμόσφαιρας. Η Ευρώπη, αντίθετα, βάζει την “υγεία” της αυτοκινητοβιομηχανίας της πάνω από εκείνη των πολιτών της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
[PETER STEFFEN / DPA / AFP]

Στη Δυτική Ευρώπη, ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανήκει σε εταιρεία του VW Group. Είναι δηλαδή είτε Volkswagen, Skoda, Seat ή Audi. Αντίθετα, στις ΗΠΑ τα γερμανικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι πολύ λιγότερα. Θα ήταν, λοιπόν, λογικό, ένα σκάνδαλο σαν το Dieselgate να αποκαλυφθεί εδώ, στην Ευρώπη, και όχι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ή μήπως όχι;

Στην πραγματικότητα, στην Ευρώπη θα ήταν πρακτικά αδύνατον να ξεσπάσει ένα Dieselgate, αφού δεν υπάρχει άλλο σημείο της Γης που να προστατεύει περισσότερο την υγεία της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη δική μας. Ο λόγος είναι ένας, αλλά έχει πολλά ονόματα: BMW, VW, Mercedes, Citroën, Renault και πάει λέγοντας. Η αυτοκινητοβομηχανία είναι ένα από τα ισχυρότερα λόμπυ στις Βρυξέλλες, και βέβαια από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην κεντρική Ευρώπη. Αν πληγεί, δεν πλήττονται μόνο εργοστάσια και εργαζόμενοι, αλλά και οικονομίες ολόκληρων κρατών. Το παράδειγμα που αρκεί για να πείσει τον καθένα είναι η Γερμανία: το 75% του ΑΕΠ της εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την αυτοκινητοβιομηχανία. Και στην καρδιά της βιομηχανίας αυτής, βρίσκονται οι μηχανές εσωτερικής καύσης.

Παλιά, πολύ παλιά στη Γερμανία

Οι Γερμανοί ανακάλυψαν πρώτοι τις μηχανές εσωτερικής καύσης, πριν από ενάμιση αιώνα. Ο Καρλ Μπεντζ, ιδρυτής της Mercedes, ήταν ο πρώτος στην ιστορία που πατεντάρισε το αυτοκινούμενο όχημα. Από τότε η Γερμανία επένδυσε στην εφεύρεση του Μπεντζ και συνέχισε να φτιάχνει αυτοκίνητα, όσο καλύτερα μπορούσε. Με τα χρόνια συσσώρευσε πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία και δημιούργησε μια μακρά παράδοση χάρη στην οποία το γερμανικό αυτοκίνητο θεωρείται πλέον συνώνυμο της ποιότητας και της αξιοπιστίας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.