Λιβύη: Πολιτική αστάθεια, κοινωνική στασιμότητα και ευκαιρίες

Δυόμισι χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη, ο Γιώργος Βλαβιανός επιστρέφει στη Λιβύη και διαπιστώνει πως η χώρα κινείται με βήματα χελώνας στην προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της κι έχει ανάγκη από συνεργασίες. Η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει χώρο, που όμως διεκδικούν κι άλλοι – με πρώτη την Τουρκία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'
Παιδιά διασκεδάζουν σε πάρκο στην Τρίπολη, τον Φεβρουάριο του 2021. [Mahmud Turkia/AFP]

Τα βήματά μας ακούγονταν βαριά πάνω στα χαλίκια των ξεχαρβαλωμένων κι έρημων δρόμων στην παλιά πόλη της Βεγγάζης. Η κεντρική πλατεία στο ιστορικό δημαρχείο, η οποία πριν από το 2014 ήταν γεμάτη σαράφηδες και κόσμο που πηγαινοερχόταν, ήταν έρημη. Δεξιά κι αριστερά παντού χαλάσματα, γυμνά από τοίχους κτίσματα με σιδεριές και πλάκες μπετόν να κρέμονται, έτοιμες να συνθλίψουν όσους περνούν από κάτω. Ευτυχώς η περιοχή δεν έχει σεισμούς.

Αραιά και πού βλέπαμε κάποιον ντόπιο, με αθλητική περιβολή και σαγιονάρες, να μας κοιτά περίεργα ή να ζητά επίμονα να τον βγάλουμε μία φωτογραφία να σχηματίζει με τα δάκτυλά του το σήμα της νίκης. Στο σουκ της παλιάς Βεγγάζης, ήταν αμπαρωμένα με μεταλλικές πόρτες όσα μαγαζιά δεν ήταν ετοιμόρροπα. Ένας-δύο ιδιοκτήτες είχαν αποτολμήσει να επιστρέψουν, φροντίζοντας να απομακρύνουν πέτρα-πέτρα τα μπάζα που είχαν συσσωρευθεί από την εποχή του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2014. Ορισμένοι έβλεπαν για πρώτη φορά τέτοια έκταση καταστροφής κι είχαν μείνει έκπληκτοι. Μετά από μικρή βόλτα είχαν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης. Μόνο σε φωτογραφίες και βίντεο είχαν δει τον ολοκληρωτικό όλεθρο. Ο λίβυος συνοδός μας φώναζε έντρομος κάθε φορά που έβλεπε κάποιον να σκαρφαλώνει στα χαλάσματα για να βγάλει φωτογραφίες. «Προσοχή, τα συντρίμμια δεν έχουν ελεγχθεί για νάρκες!»

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.