Λιβύη: Χάος ή αχτίδα φωτός;

Μετά από νέες διαδηλώσεις από τον λαό που βλέπει μόνο επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου, οι εκλογές παραμένουν άπιαστο όνειρο. Είναι σαφές ότι κάποιοι δεν θέλουν να γίνουν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών επιβλέπουν το άνοιγμα κεντρικού δρόμου ανατολικά της Τρίπολης που είχε κλείσει από διαδηλωτές, 2 Ιουλίου 2022. [MAHMUD TURKIA / AFP]

Στην ερώτηση ποια είναι η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη η απάντηση είναι μάλλον εύκολη: Χαώδης. Κι αυτό διότι τα πάντα εξελίσσονται χωρίς λογική εξήγηση. Πρόσωπα και πολιτικά σχήματα που αναγνωρίζονται σήμερα, μεταμορφώνονται αύριο σε αγνώριστα. Εκεί που υπάρχει βεβαιότητα ποιές είναι οι αντιμαχόμενες πλευρές, διαπιστώνεται ότι τα πάντα έχουν πάρει άλλη τροπή. Οι συμμαχίες εναλλάσσονται εν ριπή οφθαλμού.

Follow the money

Οι διαφορές που έχουν διασπάσει τη Λιβύη από το 2011, όταν ανετράπη η δικτατορία του Μουαμάρ Καντάφι, συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή εκλογών που αρχικά είχαν οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2018. Για τους περισσότερους παρατηρητές, οι συνεχείς αναβολές, είναι ένδειξη ότι η σημερινή κατάσταση βολεύει τους κρατούντες μολονότι έχει οδηγήσει σε πολιτικές κρίσεις, αντιπαραθέσεις περί νομιμότητας και σε οικονομική καταστροφή από το κλείσιμο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Για πολλούς αναλυτές όμως η Λιβύη είναι ένα αποτυχημένο κράτος. Η κεντρική κυβέρνηση, εννοώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη, δεν ελέγχει καλά καλά ούτε την πρωτεύουσα, καθώς οι πολιτοφυλακές και οι ξένοι μισθοφόροι ζουν και βασιλεύουν, παρά τις όποιες μέχρι σήμερα συμφωνίες. Στην προσπάθεια να βγει κάποιος από τον λαβύρινθο στον οποίο έχει μπλεχτεί η βορειοαφρικανική χώρα ο μίτος της Αριάδνης είναι ένας: να ακολουθήσει το χρήμα, τον μαύρο χρυσό. Οι συμμαχίες, λοιπόν, εναλλάσσονται κυρίως με βάση τα οικονομικά συμφέροντα. Από τη μια διαδηλώσεις, βία και καταστροφές και από την άλλη φημολογίες ότι ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ τα έχει βρει στα πετρελαϊκά ζητήματα με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Αμπντέλ Χαμίντ Ντιμπέιμπα, κύριο μέχρι χθες εχθρό του. 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.