Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Γίνεται ο Σαούλ Παύλος;

Ο όμιλος Κοπελούζου ήταν το μεγάλο φαβορί για τη διεκδίκηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, στη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ που εκπνέει αύριο 22 Σεπτεμβρίου και δεν αναμένεται να παραταθεί. Αλλά οι Αμερικανοί είχαν αντιρρήσεις.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Ο όμιλος Κοπελούζου, που διατηρεί σχέσεις με την Gazprom, δεν θα εμφανίσει τελικά προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (ούτε και ο ΟΛΘ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη), αφήνοντάς το σε δύο εταιρείες που χρωματίζονται από την παρουσία (ελληνο)αμερικανικών συμφερόντων. Τι συνέβη όμως και το φαβορί έγινε αουτσάιντερ;

Το ακριανό λιμάνι

Το λιμάνι δεν γεμίζει το μάτι – ένας μώλος είναι. Αλλά η θέση του είναι μοναδική. Γι' αυτό Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία το είχαν πάντα στο μάτι. Οι Ρώσοι διεκδικούσαν εδώ το άνοιγμα προξενείου, κάτι που πέτυχαν. Αντίθετα δεν τα κατάφεραν με τον αγωγό ρωσικού πετρελαίου που σχεδίαζαν να έρχεται από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και να καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη – η κατασκευή του ματαιώθηκε από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης μιλάει ρωσικά και οι προσπάθειες διείσδυσης της Ρωσίας εδώ, ιδιαίτερα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ήταν συστηματικές – κάτι που τις παραμονές της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών συνομολόγησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών που ενόχλησαν γιατί ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι στο λιμάνι της Θράκης. Όχι μακριά από την Αλεξανδρούπολη, στη Νέα Καρβάλη, το 2014 ο τζουντόκα του Πούτιν Αρκάντι Ρότενμπεργκ επιδίωξε να αγοράσει το λιμάνι της πόλης με το εργοστάσιο λιπασμάτων – χωρίς επιτυχία, καθώς ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν το πουλούσε.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.