Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
lessthanzero.jpg
[alternativemovieposters.com]

«Λιγότερο από Μηδέν»

Το 1985 ένας εικοσιενάχρονος φοιτητής περιέγραφε μέσα σε διακόσιες σελίδες τo ζοφερό σύμπαν μίας γενιάς χωρίς μέλλον. Τώρα το μυθιστόρημά του επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Οξύ, σε νέα μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά.
[alternativemovieposters.com]

«Αν υπάρχει κοινό για ένα μυθιστόρημα γεμάτο μαστουρωμένους εφήβους που πίνουν κόκες και κάνουν σεξ με όλους, ας το εκδώσουμε λοιπόν». Αυτή ήταν η πιο κραυγαλέα αποστροφή στο συμβούλιο του εκδοτικού οίκου Simon And Schuster, καθώς αποφάσισαν την έκδοση του μυθιστορήματος Λιγότερο Από Μηδέν ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Είναι μία ιστορία που αναφέρει ο ίδιος ο Έλις. Το μέλος του συμβουλίου είδε πολύ επιφανειακά το βιβλίο και δεν διέθετε την απαραίτητη διορατικότητα.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1985, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και εκτόξευσε τον Μπρετ Ίστον Έλις στο πάνθεον της σύγχρονης αμερικάνικης λογοτεχνίας. Το Χόλιγουντ το βούτηξε και δυο χρόνια μετά το μετέφερε στην οθόνη, με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και τον Άντριου ΜακΚάρθι. Η ταινία του Μάρεκ Κανιέβσκα –σύμφωνα με τον συγγραφέα– είχε ελάχιστη σχέση με όσα έγραψε.

 

 

«Το ζήτημα δεν είναι ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο ή λιγότερο φτωχά, αλλά ότι ζουν με έναν τρόπο που τους διαφεύγει» διαπίστωνε ο Γκι Ντεμπόρ τα χρόνια που ακολούθησαν τις εξεγέρσεις του 1968. Το κολεγιόπαιδο Μπρετ Ίστον Έλις έφτασε στο ίδιο συμπέρασμα από έναν άλλον δρόμο. Το Λιγότερο Από Μηδέν, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, εξιστορεί τις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη