Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-coach.jpg

Τι είναι το life-coaching;

Το φαινόμενο του life-coaching, ή «προπόνησης για τη ζωή», έχει σαρώσει τον δυτικό κόσμο. Και στην Ελλάδα, υπάρχουν πλέον αρκετοί που στρέφονται στους κόουτς για να τους εμψυχώσουν στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν στόχους ζωής.

Τι κοινό έχει ο Μπιλ Γκέιτς με τον Σάκη Ρουβά; Υπήρξαν αμφότεροι μύστες του coaching («κόουτσινγκ» ελληνιστί). «Αν στοχεύσεις στα αστέρια, θα φτάσεις τουλάχιστον ως το φεγγάρι», δηλώνει η Ελληνίδα life and business κόουτς Νάνσυ Μαλλέρου, επικεφαλής της Life Clinic Group, και προσθέτει: «έχω γεννηθεί με τα πον πον στο χέρι» (αναφερόμενη στις φουντίτσες που κρατούν οι Αμερικανίδες μαζορέτες).

Η αμερικανική μνεία δεν είναι τυχαία. Το κόουτσινγκ δημιουργήθηκε (πού αλλού;) στις ΗΠΑ, από έναν επενδυτικό σύμβουλο ονόματι Τόμας Λέοναρντ, που τη δεκαετία του 1980 συνειδητοποίησε ότι οι πελάτες του χρειάζονταν κάτι περισσοτερο και πιο σταθερό από μία ξερή χρηματική συμβουλή. Επιθυμούσαν να έχουν κάποιον στο πλευρό τους για να τους κατευθύνει ώστε να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή τους.

Εκείνοι επέλεγαν τον προορισμό, αυτός χάρασσε με αδρές γραμμές την πορεία τους, και στη συνέχεια οι πελάτες σχεδίαζαν τις λεπτομέρειες. Ένωναν τις τελείες. Το 1995 ο Λέοναρντ ίδρυσε τη διεθνή ομοσπονδία International Coach Federation (ICF), που αριθμεί σήμερα πάνω από 25.000 μέλη παγκοσμίως. Εκεί πιστοποιήθηκε μεταξύ άλλων και η Νάνσυ Μαλλέρου (ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος, το 2016, του ελληνικού τμήματος, όπου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη