Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover.jpg

Πώς είναι η ζωή στο ελληνικό σχολείο για τους LGBTQ εφήβους;

Για πρώτη φορά, μια πανελλαδική έρευνα καταγράφει τις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚ παιδιών και εφήβων. Την πρωτοβουλία είχε η οργάνωση «Colour Youth-Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας», εκπρόσωποι της οποίας μας μιλούν για το τι σημαίνει να μεγαλώνεις ως ΛΟΑΤΚ στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

«Είμαστε στον πάτο», λέει η Άννη Παπάζογλου, μιλώντας για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε πρόσφατα η IGLYO, η παγκόσμια οργάνωση LGBTQI νέων και μαθητών, μετά από αξιολόγηση της ελληνικής πραγματικότητας που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚ νέοι. Υπό αυτήν την έννοια, «ό,τι και να κάνουμε, μπροστά θα μας πάει». Τις εκτιμήσεις της διεθνούς οργάνωσης φαίνεται ότι επιβεβαιώνει η πανελλαδική έρευνα της Colour Youth, που είναι η πρώτη στο είδος της στη χώρα μας.


Aκούστε όλη τη συζήτηση στο podcast μας:


Τι προέκυψε από την έρευνα; Ενδεικτικά, σε ποσοστό 84,9% τα παιδιά ακούν στο σχολείο τη λέξη «γκέι» με αρνητική χροιά. Ομοφοβικά σχόλια ακούγονται από άλλους μαθητές σε ποσοστό 74,4%, ενώ πάνω από τα μισά παιδιά (58,1%) ακούν τέτοια σχόλια και από καθηγητές ή καθηγήτριες. Και τι συμβαίνει όταν κάποιο παιδί γίνει στόχος ομοφοβικού ή τρανσφοβικού μπούλιγκ; Μία στις τρεις φορές οι καθηγητές δεν παρεμβαίνουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Image
06-07-at-4.23.06-mm.jpg

Η Άννη Παπάζογλου, ο Νικόλας Νικολακάκης και ο Κωνσταντίνος Γραμμενίδης, δραστήρια μέλη της Colour Youth και οι τρεις, δεν βρέθηκαν μπροστά σε εκπλήξεις καθώς διάβαζαν τις απαντήσεις των μαθητών. Γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά πόσο ασφυκτικός, ή σκληρός

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη