«Το σπίτι πάνω στο σπίτι»: Το τελευταίο διαμέρισμα του Le Corbusier στο Παρίσι

Στις 3 Αυγούστου του 1933, ο Le Corbusier έδωσε μια διάλεξη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τίτλο «Αέρας-Ήχος-Φως». Τον επόμενο χρόνο, θα μετακόμιζε στο διαμέρισμα όπου τα τρία αυτά στοιχεία θα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Το υπνοδωμάτιο μετά την ανακαίνιση. Το μεσογειακό Bleu Outremer στον τοίχο προκαλεί ονειροπολήσεις, ενώ το χαρούμενο κίτρινο Le Jaune Vif σου φτιάχνει τη διάθεση πριν κοιταχτείς στον καθρέφτη που κρύβει. [Olivier Martin-Gambier/Fondation Le Corbusier]

Το κρεβάτι στο υπνοδωμάτιο της τελευταίας κατοικίας του γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Charles-Édouard Jeanneret, ευρύτερα γνωστού ως Le Corbusier, στους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου Molitor στην οδό Nungesser et Coli στο νοτιοδυτικό Παρίσι, έχει ύψος 1,40 μέτρα, σχεδόν το τριπλάσιο από το ύψος ενός συμβατικού κρεβατιού. Οι ρίζες του έχουν συχνά αναζητηθεί σε αρχαία ελληνορωμαϊκά μοτίβα, με το λεπτό μεταλλικό του σκελετό να καταλήγει σε ένα ξύλινο κεφαλάρι παραπέμποντας σε εικαστικό, παρά χρηστικό αντικείμενο. To σχέδιό του είναι στενότερα συνδεδεμένο με τις αρχές της ιδανικής κατοικίας στις θεωρίες του Corbusier, απ’ ό,τι μπορεί να υποδηλώνει η περιφερειακή του θέση στο διαμέρισμα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.