Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ceauthaireta.jpg

Ένα στα τρία αυθαίρετα που αναμένουν «τακτοποίηση» βρίσκεται στον αέρα

Τα αυθαίρετα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία «τακτοποίησης» στην Ελλάδα είναι 1.250.000. Από αυτά, οι 400.000 ανήκουν στην ειδική κατηγορία των «μεγάλων παραβάσεων», καθώς ξεπερνούν το 40% των επιτρεπόμενων μεγεθών. Για τα συγκεκριμένα, κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα νομιμοποιηθούν οριστικά, και με ποιο κόστος.

Μια πενταετία μετά τη θεσμοθέτηση της περίφημης Τράπεζας Γης (ν. 4178/13), ακόμη τα «γκισέ» της παραμένουν ερμητικά κλειστά. Ιδρύθηκε με στόχο να διευκολύνει την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων κτιρίων με μεγάλες παραβάσεις, που ξεπερνούν δηλαδή το 40% των επιτρεπόμενων μεγεθών κάλυψης, δόμησης και ύψους. Η εξαίρεση αυτή μέχρι τότε προσέκρουε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που τη θεωρούσε αντισυνταγματική.

Το «κόλπο» του νομοθέτη για να νομιμοποιήσει τις συγκεκριμένες παρανομίες, με τις ευλογίες του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ήταν οι αυθαιρετούχοι να εξαγοράζουν από την Τράπεζα Γης τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), και ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα να χρηματοδοτείται από τα έσοδα αυτά η δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.

Η Μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης επιτρέπεται να γίνει στην περίπτωση ακινήτων όπου ο ιδιοκτήτης τους δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο τον συντελεστή που ισχύει για την περιοχή. Τέτοια είναι τα διατηρητέα κτίρια, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προβλεπόμενοι από τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης κοινόχρηστοι χώροι (που απαλλοτριώνονται από τους ιδιοκτήτες τους). Από αυτές τις κατηγορίες ακινήτων μπορεί να ζητήσει ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη