Ένα στα τρία αυθαίρετα που αναμένουν «τακτοποίηση» βρίσκεται στον αέρα

Τα αυθαίρετα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία «τακτοποίησης» στην Ελλάδα είναι 1.250.000. Από αυτά, οι 400.000 ανήκουν στην ειδική κατηγορία των «μεγάλων παραβάσεων», καθώς ξεπερνούν το 40% των επιτρεπόμενων μεγεθών. Για τα συγκεκριμένα, κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα νομιμοποιηθούν οριστικά, και με ποιο κόστος.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Μια πενταετία μετά τη θεσμοθέτηση της περίφημης Τράπεζας Γης (ν. 4178/13), ακόμη τα «γκισέ» της παραμένουν ερμητικά κλειστά. Ιδρύθηκε με στόχο να διευκολύνει την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων κτιρίων με μεγάλες παραβάσεις, που ξεπερνούν δηλαδή το 40% των επιτρεπόμενων μεγεθών κάλυψης, δόμησης και ύψους. Η εξαίρεση αυτή μέχρι τότε προσέκρουε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που τη θεωρούσε αντισυνταγματική.

Το «κόλπο» του νομοθέτη για να νομιμοποιήσει τις συγκεκριμένες παρανομίες, με τις ευλογίες του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ήταν οι αυθαιρετούχοι να εξαγοράζουν από την Τράπεζα Γης τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), και ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα να χρηματοδοτείται από τα έσοδα αυτά η δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.

Η Μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης επιτρέπεται να γίνει στην περίπτωση ακινήτων όπου ο ιδιοκτήτης τους δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο τον συντελεστή που ισχύει για την περιοχή. Τέτοια είναι τα διατηρητέα κτίρια, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προβλεπόμενοι από τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης κοινόχρηστοι χώροι (που απαλλοτριώνονται από τους ιδιοκτήτες τους). Από αυτές τις κατηγορίες ακινήτων μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης τους την έκδοση τίτλου ΜΣΔ, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει τον υπόλοιπο συντελεστή δόμησης του ακινήτου του στην περίπτωση των διατηρητέων κτιρίων και των μνημείων και ολόκληρο το συντελεστή δόμησης στην περίπτωση που η ιδιοκτησία καθίσταται κοινόχρηστος χώρος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.