Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
80s.jpg
[Νίκος Αποστολόπουλος]

Τα λατρεμένα, μισητά ’80ς

Rock in Athens, Ευρωμπάσκετ, ο πρώτος καύσωνας, η κρίση στο Αιγαίο με το Σισμίκ-1, το ΚΛΙΚ, φωτογραφίες με τον Άγιο Βασίλη στο Μινιόν, Λαλάκης ο Εισαγόμενος, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, η Γαλάζια Γενιά του Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τότε που κουνιόμασταν κάτω από τη ντισκομπάλα και ο dj μιξάριζε κολεγιάλα. Μια εποχή ζωντανεύει στην έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα».
[Νίκος Αποστολόπουλος]

Αυτό το νεύμα άφησε εποχή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει μόλις φτάσει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μετά την επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς στο Χέρφιλντ και ένα αλαλάζον πλήθος ντυμένο στα πράσινα τον υποδέχεται με σημαίες. Εκείνος χαιρετάει τον κόσμο που τον επευφημεί αλλά προτού κατέβει στα σκαλιά του αεροπλάνου γυρίζει και κάνει νόημα στην μέχρι πρότινος ερωμένη, τη γυναίκα «που προκάλεσε Πα-σοκ στο πανελλήνιο» όπως έχει γραφτεί από τον Τύπο, και την καλεί να ξεπροβάλλει από τη σκιά της παρανομίας στο φως της νομιμότητας και να καταλάβει τον θώκο της πρώτης κυρίας της Ελλάδας.

Ήταν το 1988, το αποκορύφωμα θα έλεγε κανείς μιας δεκαετίας που άλλαξε για πάντα την Ελλάδα. Μια χρονιά νωρίτερα συνέβαιναν πλήθος από κομβικής σημασίας γεγονότα που θα άλλαζαν για πάντα τη φυσιογνωμία και θα τάραζαν συθέμελα το συλλογικό φαντασιακό του Έλληνα. Το Ευρωμπάσκετ, ο πρώτος καύσωνας, η κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο με το τουρκικό πλοίο Σισμίκ-1, η κυκλοφορία του ΚΛΙΚ, η διακοπή του προγράμματος σταθεροποίησης του Σημίτη προκειμένου να μπει στο παιχνίδι ο Τσοβόλας, η αρχή της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

Όλα τα highlights της δεκαετίας θα παρουσιαστούν στο κοινό στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης έκθεσης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη