Η Ελλάδα είναι ο «παράδεισος» του λαθραίου τσιγάρου στην Ευρώπη

Tο 23,6% των τσιγάρων που διακινούνται στην Ελλάδα είναι λαθραία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε, που το 2018 κόστισε στο ελληνικό κράτος 690 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντα έσοδα. Οι έρευνες της αστυνομίας αποκαλύπτουν ένα πανελλαδικό δίκτυο που ελέγχει εργοστάσια, αποθήκες και ανθρώπους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Αποθήκη λαθρεμπόρων στη Ριτσώνα Βοιωτίας. [Ελληνική Αστυνομία]

Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, στη Δίωξη Ναρκωτικών έφτασε η πληροφορία ότι ένας 50χρονος ομογενής από το Καζακστάν διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης. Μερικές μέρες αργότερα, μυστικοί αστυνομικοί τον εντόπισαν στην Καλλιθέα και μετά από συνεννόηση με τους επικεφαλής τους, τον έθεσαν υπό επιτήρηση. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο ύποπτος πήγε στο Κάστρο Βοιωτίας και μέχρι το ξημέρωμα έμεινε να φυλάει μια μεγάλη βιομηχανική αποθήκη με άγνωστο περιεχόμενο.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα, στο τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης είχε φτάσει η πληροφορία ότι σε μια μάντρα λίγο έξω από τα Χανιά βρίσκονταν παρκαρισμένες τέσσερις νταλίκες με πλαστές βουλγαρικές και ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Αστυνομικοί είχαν ελέγξει τα φορτηγά και διαπίστωσαν ότι μετέφεραν ταινιόδρομους, όμοιους με εκείνους που είχαν παλαιότερα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφόρτωση των τσιγάρων από λαθρεμπορικά πλοία σε νταλίκες στη Νότια Κρήτη. Αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των φορτηγών σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.