Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
ce23082019tsigara001.jpg
Αποθήκη λαθρεμπόρων στη Ριτσώνα Βοιωτίας. [Ελληνική Αστυνομία]

Η Ελλάδα είναι ο «παράδεισος» του λαθραίου τσιγάρου στην Ευρώπη

Tο 23,6% των τσιγάρων που διακινούνται στην Ελλάδα είναι λαθραία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε, που το 2018 κόστισε στο ελληνικό κράτος 690 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντα έσοδα. Οι έρευνες της αστυνομίας αποκαλύπτουν ένα πανελλαδικό δίκτυο που ελέγχει εργοστάσια, αποθήκες και ανθρώπους.
Αποθήκη λαθρεμπόρων στη Ριτσώνα Βοιωτίας. [Ελληνική Αστυνομία]

Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, στη Δίωξη Ναρκωτικών έφτασε η πληροφορία ότι ένας 50χρονος ομογενής από το Καζακστάν διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης. Μερικές μέρες αργότερα, μυστικοί αστυνομικοί τον εντόπισαν στην Καλλιθέα και μετά από συνεννόηση με τους επικεφαλής τους, τον έθεσαν υπό επιτήρηση. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο ύποπτος πήγε στο Κάστρο Βοιωτίας και μέχρι το ξημέρωμα έμεινε να φυλάει μια μεγάλη βιομηχανική αποθήκη με άγνωστο περιεχόμενο.

Image
02082019kapnika001.jpg
Μέσα στην αποθήκη του Κάστρου Βοιωτίας.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα, στο τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης είχε φτάσει η πληροφορία ότι σε μια μάντρα λίγο έξω από τα Χανιά βρίσκονταν παρκαρισμένες τέσσερις νταλίκες με πλαστές βουλγαρικές και ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας. Αστυνομικοί είχαν ελέγξει τα φορτηγά και διαπίστωσαν ότι μετέφεραν ταινιόδρομους, όμοιους με εκείνους που είχαν παλαιότερα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφόρτωση των τσιγάρων από λαθρεμπορικά πλοία σε νταλίκες στη Νότια Κρήτη. Αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των φορτηγών σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού.

Τους μήνες που ακολούθησαν, οι δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους έρευνες διασταυρώθηκαν και έφεραν στο φως δίκτυο με οκτώ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη