Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cect2018-20.jpg
Η παγκόσμια διαθεσιμότητα κυβερνοστρατευμάτων. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους. [Πηγή: COMPROP]

Πώς οι κυβερνήσεις χειραγωγούν τα social media με bots και πληρωμένα trolls

Τόσο σε δημοκρατίες όσο και σε δικτατορίες και καταπιεστικά καθεστώτα, τα bots και οι αλγόριθμοι είναι βασικά όπλα στα πεδία των κυβερνο-μαχών, που αποσκοπούν στη χειραγώγηση του κοινού.
Η παγκόσμια διαθεσιμότητα κυβερνοστρατευμάτων. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους. [Πηγή: COMPROP]

Η αλήθεια, η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και την πολιτεία αποτελούσαν διαχρονικά τους ακρογωνιαίους λίθους των δημοκρατικών κοινωνιών. Στην εποχή όμως της ψηφιακής κατανάλωσης ειδήσεων, της ανάλυσης των big data και των αλγόριθμων, οι αξίες αυτές υποδαυλίζονται καθημερινά.

Με δύο λόγια

Κυβερνητικές υπηρεσίες, κρατικές οντότητες και πολιτικά κόμματα εκμεταλλεύονται τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την υπόγεια ή ευθεία διάδοση των δικών τους μηνυμάτων, για την αλλοίωση των μηνυμάτων των πολιτικών τους αντιπάλων, την παραπληροφόρηση, την άσκηση λογοκρισίας και ελέγχου των διακινούμενων πληροφοριών, αλλά και την υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού στα μέσα ενημέρωσης, στους δημόσιους θεσμούς και στην επιστήμη. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι τα bots, οι αλγόριθμοι και τα πληρωμένα trolls, από τα λεγόμενα «κυβερνοστρατεύματα παραπληροφόρησης», που διαδίδονται ταχύτατα σε όλον τον κόσμο. Το όνομά τους δεν είναι τυχαίο, αφού η οργάνωση της «υπολογιστικής προπαγάνδας» της εκάστοτε κυβέρνησης είναι στρατιωτικών προδιαγραφών.

Στη διάρκεια του 2016 και του 2017 καταγράφηκαν έντονες και πολυάριθμες απόπειρες επηρεασμού της κοινής γνώμης από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη