Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cover-iraq2.jpg
Πανηγυρισμοί στο Ερμπίλ μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, 15 Σεπτεμβρίου 2017. [SAFIN HAMED / AFP]

Το πολύπλοκο κουρδικό μωσαϊκό πίσω από το δημοψήφισμα

Το κουρδικό κοινοβούλιο προχωρά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτονομία του, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ (ή του Ιράν ή της Τουρκίας ή των ΗΠΑ ή του ΟΗΕ). Και αυτό μπορεί να φέρει ανατροπή στην ιστορία των Κούρδων αλλά και της σύγχρονης Μέσης Ανατολής.
Πανηγυρισμοί στο Ερμπίλ μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, 15 Σεπτεμβρίου 2017. [SAFIN HAMED / AFP]

Παρόλο που το δημοψήφισμα που πέρασε την Παρασκευή από το περιφερειακό κοινοβούλιο των Κούρδων του βόρειου Ιράκ δεν έχει νομική ισχύ, καθώς δεν το αναγνωρίζει η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και δεν θα οδηγήσει σε άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας (όπως αναμένεται να γίνει με το δημοψήφισμα της Καταλονίας στην Ισπανία), θα ανοίξει μια μεγάλη πύλη στον μακροχρόνιο αγώνα των Κούρδων για ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Ο άπατρις λαός

97 χρόνια μετά την ανεκπλήρωτη υπόσχεση για δικό τους ανεξάρτητο κράτος που οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έδωσαν στους Κούρδους στις Σέβρες (και ανέτρεψε η Συνθήκη της Λωζάνης), το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να αλλάξει τις γραμμές της συμφωνίας Σάικς-Πικώ, οδηγώντας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και να μετατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή είναι τόσο ιστορική και τόσο εν δυνάμει ανατρεπτική που το Ιράκ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ιράν και η Βαγδάτη έχουν επανειλημμένως τονίσει –και έσπευσαν να ξανατονίσουν– την απόλυτη αντίθεση τους στη διεξαγωγή του. Ο Έρντογαν χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ λανθασμένη», ο Λευκός Οίκος αστραπιαία (ακόμα και με τυπογραφικά λάθη) εξέδωσε ανα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη