Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cekthmatologiofin.jpg
Η Αθήνα μέσα από τον δορυφόρο WorldView-2 στις 4/1/2013. [European Space Imaging / DigitalGlobe]

Κτηματολόγιο: Επιβραβεύεται η αποτυχία του

Ένας αποτυχημένος κρατικός φορέας διογκώνεται, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα. Χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη, το Κτηματολόγιο παίρνει τις αρμοδιότητες των υποθηκοφυλακείων και τη μερίδα του λέοντος από τα 400-500 εκατ. ευρώ των εσόδων τους, που τώρα πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχει και αντισυνταγματική διάταξη με τη βούλα της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.
Η Αθήνα μέσα από τον δορυφόρο WorldView-2 στις 4/1/2013. [European Space Imaging / DigitalGlobe]

Αν υπήρχε στη χώρα μας η παράδοση να δίνονται χρυσά βατόμουρα ως βραβεία για την κακοδιαχείριση δημόσιου και κοινοτικού χρήματος, τότε το πρώτο βραβείο θα το έπαιρναν διαχρονικά οι υπηρεσίες που διαχειρίστηκαν το κτηματολόγιο της χώρας. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του αρχικού φορέα και μετά από εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν (υπάρχουν εκτιμήσεις για 400 εκατ. ενώ κάποιοι τα ανεβάζουν στα 800 εκατ. ευρώ), έχει κτηματογραφηθεί λιγότερο από το 10% της επικράτειας.

Αυτήν την αποτυχία, η ελληνική πολιτεία την επιβραβεύει με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη και στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η διεύρυνση του αποτυχημένου μοντέλου του κτηματολογίου, μέσω της κατάργησης του παλιού φορέα (ΕΚΧΑ Α.Ε.) και της σύστασης νέου, με διευρυμένες αρμοδιότητες. Ταυτόχρονα, καταστρέφεται και ένα υγιές κομμάτι που υπήρχε. Ο νέος «ενιαίος φορέας» θα είναι ο τέταρτος οργανισμός «Κτηματολογίου» τα τελευταία χρόνια (ΟΚΧΕ, Κτηματολόγιο Α.Ε., ΕΚΧΑ Α.Ε. και το νέο «Ελληνικό Κτηματολόγιο»).

Ο λόγος της σύστασης ενιαίου φορέα για κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακεία; Εκτός από τις προσλήψεις περίπου 950 υπαλλήλων, ο φορέας θα γίνει ο κυρίαρχος του εσόδου που παράγεται από το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη