Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-ktimatologio.jpg
[Jean-Louis POTIER/flickr]

Κτηματολόγιο: Μια ιστορία παράνοιας 180 χρόνων

Η σύνταξή του απασχολεί τη διοίκηση από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Η Ελλάδα ωστόσο παραμένει, εν έτει 2017, χωρίς Κτηματολόγιο. Οι λόγοι; H ρύθμιση του χώρου αποτελούσε ανέκαθεν πεδίο άσκησης πολιτικής και “εργαλείο”, που συντηρεί μια κοινωνία εξαρτημένη από ρουσφέτια, χάρες και μικροσυμφέροντα.
[Jean-Louis POTIER/flickr]

Νόμοι έχουν ψηφιστεί, δεκάδες τροποποιήσεις έχουν γίνει, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών έχουν εξαγγείλει την ολοκλήρωσή του. Το Κτηματολόγιo εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει στα... μπετά.

Άλλοθι δεν μπορεί να προβάλει καμία κυβέρνηση. Υψηλή τεχνολογία δεν απαιτείται για τη σύνταξή του. Το μόνο που χρειάζεται είναι η βούληση της διοίκησης να προχωρήσει. Και θα αναρωτηθεί κανείς, δεν απαιτούνται κονδύλια; Σαφώς είναι απαραίτητα. Ωστόσο, ακόμη και στις εποχές των παχιών αγελάδων που τα χρήματα έρρεαν άφθονα, το Κτηματολόγιο πάγωσε καθώς ο προϋπολογισμός του κατασπαταλήθηκε χωρίς να προχωρήσει το έργο, με συνέπεια η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά τοις πάσι: χωροταξική και πολεοδομική αυθαιρεσία, καταπάτηση δημοσίων δασικών γαιών, φρένο στις επενδύσεις. Το Κτηματολόγιο αποτελεί θεμελιώδες έργο διότι συγκεντρώνει στοιχεία για τη μελέτη και κατασκευή τεχνικών έργων, αποτελεί το βασικό εργαλείο για έναν σωστό σχεδιασμό του χώρου, για την αναδιάρθρωση της γεωργικής οικονομίας, για τον προγραμματισμό μεγάλων επενδύσεων.

Επιπλέον, παρέχει ασφάλεια στις αγοραπωλησίες ακινήτων με καθαρούς τίτλους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη