Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cetsiprasier.jpg
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. [primeminister.gr]

Κράτος-Εκκλησία: Η «ιστορική συμφωνία-ναυάγιο» για ένα πολύπλοκο ζήτημα

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος χάλασε τα πρόχειρα σχέδια του πρωθυπουργού, δείχνοντας ότι η επίλυση ενός πολύπλοκου θέματος θέλει αφοσίωση και καλή προετοιμασία. Αυτήν την πολυπλοκότητα αναδεικνύει μία επιστημονική μελέτη, που αποτέλεσε προάγγελο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. [primeminister.gr]

Το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου 2018 χαρακτηρίστηκε «ιστορικό», γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρήκαν κοινή ρότα για να χωρίσουν οι δρόμοι της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Οι δύο άνδρες συνυπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν 15 σημείων, που όπως είπαν θα αποτελούσε τον προάγγελο νομοθετικής ή και συνταγματικής παρέμβασης από την πλευρά της Πολιτείας και θα άνοιγε το δρόμο για τον διαχωρισμό. Όπως αποδείχθηκε, η ηγεσία της Εκκλησίας δεν είχε την εκ των προτέρων έγκριση της Ιεράς Συνόδου για να υπάρξει συμφωνία. Στην ουσία δεν υπήρξε ουσιαστική συνεννόηση ούτε με την Εκκλησία, αλλά ούτε και με άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Στο κείμενο αυτό δεν υπήρχαν ούτε οι λεπτομέρειες, ούτε οι νομικές παρεμβάσεις που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση για τον διαχωρισμό, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης για τη μισθοδοσία του κλήρου, ένα μείζον ζήτημα που όμως δεν είναι αυτόνομο, αλλά συνδέεται άμεσα με την εκκλησιαστική περιουσία.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, δεν θα σταματούσε η χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των κληρικών από το δημόσιο, αλλά θα γινόταν μέσω παράκαμψης (bypass). Το ελληνικό δημόσιο δεσμευόταν να καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη