Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ceshakespeare.jpg
[Bonnie Elliott/Shakespeare and Co]

Χαρτογραφώντας τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Ποιοι εκδότες βλέπουν συχνότερα τα βιβλία τους στη βραχεία λίστα των υποψηφίων και στους νικητές; Ποιο φύλο έχει τις περισσότερες νίκες; Αλλάζει η εικόνα ανάλογα με την κατηγορία; Αναλύσαμε τα δεδομένα από τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας των τελευταίων δεκαετιών και βρήκαμε τις απαντήσεις.
[Bonnie Elliott/Shakespeare and Co]

Πριν από λίγες ημέρες, με την ανακοίνωση των Κρατικών Βραβείων Βιβλίου από το υπουργείο Πολιτισμού, η Σώτη Τριανταφύλλου απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο της Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η βράβευση του «περιπετειώδους αφηγήματος», όπως χαρακτηρίζεται στο εξώφυλλό του το βιβλίο που διαδραματίζεται στην εποχή του αγγλικού εμφύλιου πολέμου, έχει τη σημασία της για δύο λόγους.

Image
to-telos-toy-kosmoy-se-aggliko-kipo-9789601663777-1000-1272035.jpg

Για τον εκδότη του βιβλίου, η σημασία έγκειται στο ότι πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά βραβείο που απονέμεται σε μυθιστόρημά του κατά τα τρία τελευταία χρόνια, ύστερα από τη βράβευση του μυθιστορήματος Ζωή μεθόρια του Θοδωρή Γρηγοριάδη έναν χρόνο νωρίτερα, και της Νίκης του Χρήστου Χωμενίδη τον χρόνο που είχε προηγηθεί. Ταυτόχρονα, η Τριανταφύλλου έγινε η μόλις δεύτερη Ελληνίδα συγγραφέας που λαμβάνει το σχετικό βραβείο στην τρέχουσα δεκαετία, με τη βράβευση της Νίκης Αναστασέα και του μυθιστορήματός της Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι από τις εκδόσεις Πόλις να έχει προηγηθεί στα Κρατικά Βραβεία Βιβλίου 2013.

Τα Κρατικά Βραβεία Βιβλίου αποτελούν έναν από τους ελάχιστους κρατικούς θεσμούς που μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για ένα βιβλίο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη