Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
cekotzias000_15f95d.jpg
Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. [Tobias Schwarz/AFP]

Τα ένοχα μυστικά και το παρασκήνιο του διαζυγίου Κοτζιά-Τσίπρα

Όταν έγινε γνωστή η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν άντεξε να παραμείνει στη θέση του μερικούς μήνες ακόμα, αφού η κυβέρνηση διανύει τον τελευταίο της χρόνο. Για όσους γνωρίζουν το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο του, το ερώτημα είναι πώς κατάφερε να παραμείνει 3,5 χρόνια και σχετικά αδιατάρακτα.
Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. [Tobias Schwarz/AFP]

Η σχέση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρξε ποτέ φιλική και ήταν πάντα μία σχέση πολιτικής συνεργασίας με αρκετές δυσκολίες. Τον τελευταίο χρόνο είχε δοκιμαστεί από πολλά περιστατικά και αρκούσε μία ασήμαντη αφορμή, σαν αυτή που τελικά βρέθηκε, για να διαρραγεί.

Αντιθέτως, η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, την «πέτρα του σκανδάλου» στην πρόσφατη διαμάχη που προκάλεσε την παραίτηση Κοτζιά, ήταν – και ως τώρα παραμένει – φιλική. Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν συχνά ότι ο Πάνος Καμμένος έχει κάνει πάρα πολλές υποχωρήσεις και αυτό ο πρωθυπουργός το αναγνωρίζει. Ο Καμμένος, σε αντίθεση με τον Κοτζιά, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αναγνώριζε πάντα την πρωτοκαθεδρία του Τσίπρα και ήταν ευγνώμων που του έδωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο Κοτζιάς θεωρούνταν αλαζονικός και ο Τσίπρας τελευταία όλο και πιο συχνά δεν έδειχνε ικανοποιημένος από την ενημέρωση που του παρείχε για τα διπλωματικά. Τρία γεγονότα ωστόσο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να διαρραγεί η σχέση τους:

  • η κόντρα του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη
  • η αποπομπή του εξαδέλφου του πρωθυπουργού, Γιώργου Τσίπρα, από το υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη