Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
cormac.jpeg

Κόρμακ ΜακΚάρθι: Ο ντεσπεράντο της αμερικανικής λογοτεχνίας

Ο αμερικανός συγγραφέας που πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 89 ετών, δεν ξεχώρισε μόνο για την κοφτή γραφή και την ωμή βία των έργων του, αλλά και για την αφοσίωσή του σε μία αταλάντευτη μοναχική πορεία, χωρίς να παρεκκλίνει για χάρη του κοινού ή των λογοτεχνικών κύκλων.

«Βρισκόμουν σε ένα ξενοδοχείο στο Ελ Πάσο με τον γιο μου. Ξύπνησα στη μέση της νύχτας και τον είδα να κοιμάται στο διπλανό κρεβάτι. Πήγα στο παράθυρο και κοίταξα έξω. Δεν υπήρχε κάποια κίνηση και επικρατούσε απόλυτη σιγή που τη διέκοπτε μόνο το σφύριγμα κάποιου τρένου. Φαντάστηκα πως θα ήταν αυτός ο κόσμος σε πενήντα ή εκατό χρόνια, φωτιές να καίνε στους λόφους και όσα έβλεπα να έχουν χαθεί. Σκέφτηκα και τον γιο μου, το μέλλον του και κράτησα κάποιες σημειώσεις. Όταν τις ξανακοίταξα κάποιους μήνες αργότερα συνειδητοποίησα ότι είχα στα χέρια μου ένα μυθιστόρημα». Με αυτά τα λόγια διηγήθηκε ο Κόρμακ ΜακΚάρθι στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ –στη μοναδική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ποτέ– το συμβάν που γέννησε το μυθιστόρημα Ο Δρόμος.

Με αυτό το μυθιστόρημα, την οδύσσεια ενός πατέρα με τον γιο του σε μία εφιαλτική μεταποκαλυπτική Αμερική, που εκδόθηκε το 2006, ο ΜακΚάρθι κέρδισε το Πούλιτζερ Λογοτεχνίας αλλά και μία αναπάντεχη φήμη. Κυρίως επειδή το επέλεξε ο σκηνοθέτης Τζον Χίλκοτ για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Βίγκο Μότερσεν και ένα υποβλητικό σάουντρακ γραμμένο από τους Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις.

Είχε προηγηθεί η ταινία Καμιά πατρίδα για τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη