Οι κοινότητες παίρνουν «το ρεύμα στα χέρια τους»

Οι κάτοικοι ενός νησιού, ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας, ακόμη και μια παρέα φίλων: όλοι μπορούν πλέον να παράγουν και να αποθηκεύουν ενέργεια, να την καταναλώνουν και, αν τους περισσεύει, να την πωλούν και να μοιράζονται τα κέρδη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
[Green Solar World]

Από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες (4513/18), όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να αυτονομηθούν ενεργειακά. Και να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο …κρατίδιο ενεργειακής δημοκρατίας. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες, καθώς πολίτες ή διάφοροι ιδιωτικοί ή δημόσιοι φορείς (οι κάτοικοι ενός χωριού ή ενός νησιού, οι αγρότες μιας περιοχής, ένας ξενοδόχος ή πολλοί μαζί, μια ή περισσότερες βιοτεχνίες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, Δήμοι, Περιφέρειες και οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων, ακόμα κι αν πρόκειται για μία παρέα φίλων) θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν δικό τους δίκτυο, να παράγουν καύσιμα, να στήνουν υποδομές για ηλεκτροκίνητα οχήματα κ.λπ.

Και όλα αυτά με μοναδικό όχημα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, όλοι όσοι το αποφασίσουν αποκτούν πλέον έναν διττό ρόλο ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας και μετατρέπονται σε prosumers (αυτοί που παράγουν και καταναλώνουν ταυτόχρονα, από τις λέξεις producer και consumer).

Ήδη αρκετές συλλογικότητες και απλοί πολίτες, πολύ πριν από την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων από τη Βουλή, είχαν στρώσει το έδαφος προκειμένου να υπαχθούν άμεσα στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, που «μαγειρεύονταν» εδώ και μήνες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.