Το κοινωνικό μέρισμα έχει ήδη ροκανιστεί προτού δοθεί στην κοινωνία

Οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, αφαιρούν από τις τσέπες των οικονομικά αδύναμων ποσά μεγαλύτερα ή περίπου ίσα με το κοινωνικό μέρισμα, που η πολιτεία τους αποδίδει ως ενίσχυση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
[Alexia Angelopoulou/DPA/dpa Picture-Alliance]

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και όλα τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι είναι κοντά στον λαό σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες νομοθετούσαν υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. To παραπάνω επιχείρημα μπορεί να αποτελεί ένα καλό πολιτικό σύνθημα που χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων (και ειδικά των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος), όμως μπορεί να είναι και παραπλανητικό, τόσο στην ουσία του όσο και ως σύνθημα.

Σε αυτό το άρθρο θα δείξουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα που η κυβέρνηση αποδίδει στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα έχει προηγουμένως αφαιρεθεί από το εισόδημά τους, λόγω λανθασμένης οικονομικής πολιτικής. Η λέξη «λανθασμένη» ταυτίζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση με την υπερφορολόγηση και συγκεκριμένα με δύο λέξεις που την χαρακτηρίζουν: «Έμμεσοι Φόροι».

Έμμεσοι φόροι είναι αυτοί που περιλαμβάνονται στην τιμή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας και οι πολίτες αναγκαστικά τους πληρώνουν τη στιγμή που αγοράζουν το προϊόν ή την υπηρεσία. Τέτοιοι φόροι είναι ο ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) και οι Eιδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Αυτοί οι φόροι παγκοσμίως πλήττουν τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με τους φόρους που επιβάλλονται επί του εισοδήματος, είναι προοδευτικοί και λέγονται άμεσοι φόροι. Για παράδειγμα ένα κιλό μακαρόνια πωλείται με επιβάρυνση ΦΠΑ 24%, που σημαίνει ότι τόσο ο φτωχός (που δεν έχει επαρκές εισόδημα για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες διαβίωσης) όσο και ο πλούσιος (που του περισσεύουν χρήματα για να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες πέρα από τις βασικές ανάγκες) πληρώνουν τον ίδιο φόρο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.