Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cemerisma.jpg
[Alexia Angelopoulou/DPA/dpa Picture-Alliance]

Το κοινωνικό μέρισμα έχει ήδη ροκανιστεί προτού δοθεί στην κοινωνία

Οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, αφαιρούν από τις τσέπες των οικονομικά αδύναμων ποσά μεγαλύτερα ή περίπου ίσα με το κοινωνικό μέρισμα, που η πολιτεία τους αποδίδει ως ενίσχυση.
[Alexia Angelopoulou/DPA/dpa Picture-Alliance]

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και όλα τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι είναι κοντά στον λαό σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες νομοθετούσαν υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. To παραπάνω επιχείρημα μπορεί να αποτελεί ένα καλό πολιτικό σύνθημα που χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων (και ειδικά των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος), όμως μπορεί να είναι και παραπλανητικό, τόσο στην ουσία του όσο και ως σύνθημα.

Σε αυτό το άρθρο θα δείξουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα που η κυβέρνηση αποδίδει στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα έχει προηγουμένως αφαιρεθεί από το εισόδημά τους, λόγω λανθασμένης οικονομικής πολιτικής. Η λέξη «λανθασμένη» ταυτίζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση με την υπερφορολόγηση και συγκεκριμένα με δύο λέξεις που την χαρακτηρίζουν: «Έμμεσοι Φόροι».

Έμμεσοι φόροι είναι αυτοί που περιλαμβάνονται στην τιμή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας και οι πολίτες αναγκαστικά τους πληρώνουν τη στιγμή που αγοράζουν το προϊόν ή την υπηρεσία. Τέτοιοι φόροι είναι ο ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) και οι Eιδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Αυτοί οι φόροι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη