Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
anoigma_kipos.jpg
Tenderloin People's Garden, ένα παράδειγμα κοινοτικού αστικού κήπου.

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Η ζωή χωρίς χρήματα

Σικελοί αγρότες που βάζουν τρικλοποδιά στη Μαφία, εικονικά χαρτονομίσματα με τον Μπάουι, ανταλλακτικά παζάρια στην Αργεντινή που μπαίνουν στο μάτι της κυβέρνησης. Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δείχνει πώς είναι να συναλλάσσεσαι χωρίς να έχεις κίνητρο το κέρδος.
Tenderloin People's Garden, ένα παράδειγμα κοινοτικού αστικού κήπου.

Υποστηρικτές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΟ) τονίζουν ότι, ενώ ο καπιταλισμός πλαισιώνει τις σχέσεις ως μια σειρά από ιδιοτελείς οικονομικές συναλλαγές όπου επικρατεί το κέρδος ως κίνητρο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η ΚΑΟ στηρίζεται σε εναλλακτικές μορφές οικονομίας. Χαρακτηριστικά των εναλλακτικών μορφών είναι η αμοιβαία βοήθεια και δράση. Η αμοιβαία βοήθεια έχει τις ρίζες της στην κάλυψη βασικών αναγκών μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης. Η αμοιβαία δράση κλείνει το χάσμα μεταξύ όσων παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες και των καταναλωτών, καθιστώντας περιττή την ύπαρξη μεσάζοντα.

Καλωσήρθατε στον κόσμο της ΚΑΟ.

Αγορές και δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής

Τα δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής και τα κινήματα των τοποφάγων αναπτύσσονται ταχύτατα παγκοσμίως. Στόχος τους, η διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, η υγιεινή τροφή, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η δίκαιη τιμή. Στην Ελβετία, τη Γαλλία και το Βέλγιο τα εν λόγω δίκτυα είναι γνωστά ως Ενώσεις Απευθείας Διάθεσης Τροφής (Αmap), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ως Transition Towns. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κινηματική δράση έχουν αναπτύξει δίκτυα και ομάδες που όχι μόνο στοχεύουν στη διάθεση προϊόντων χωρίς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη