Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
cezakiya.jpg
Η Μαρζίγια από το Αφγανιστάν με την οικογένειά της στην πλατεία Βικτωρίας.

Γιατί κοιμούνταν άνθρωποι στην πλατεία Βικτωρίας;

Οι περισσότεροι αλλοδαποί που κοιμούνταν στην πλατεία Βικτωρίας μέχρι τη χθεσινή εκκένωση, είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που έχουν λάβει άσυλο, ως εκ τούτου δικαιούνται τις παροχές του ελληνικού συστήματος πρόνοιας. Τότε γιατί ζουν δίπλα στον δρόμο;
Η Μαρζίγια από το Αφγανιστάν με την οικογένειά της στην πλατεία Βικτωρίας.

Η Ζάκια από το Αφγανιστάν είναι 24 χρονών και βρίσκεται στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της. Τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου ήρθε στην Αθήνα με τον σύζυγό της και δύο μικρά παιδιά από τη Μόρια, από όπου τους είπαν να φύγουν, μιας και πλέον έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και θεωρούνται «αναγνωρισμένοι πρόσφυγες». Το τελευταίο πράγμα που τους είπαν στη Λέσβο είναι πως όταν φτάσουν στην Αθήνα θα πρέπει να μπουν στο πρόγραμμα Helios. Όταν συναντήσαμε την οικογένεια, στις αρχές Αυγούστου, είχαν ήδη περάσει πέντε μέρες στην πλατεία Βικτωρίας και ακόμα δεν είχαν εικόνα του τι έπρεπε να κάνουν για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, που θα τους εξασφαλίσει ένα σπίτι.

Image
zakiya_hubby.jpg

Στη δομή της Μόριας η οικογένεια έμεινε πέντε μήνες σε σκηνή και βασικό στόχο είχε να φύγει ασφαλής. «Η κατάσταση εκεί είναι πολύ άσχημη. Φοβάσαι συνέχεια μην σου επιτεθούν το βράδυ», λέει ο σύζυγος της Ζάκια, ο οποίος στο Αφγανιστάν δούλευε στα χωράφια ως αγρότης. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα να μάθεις ελληνικά», μας αναφέρουν αν και οι ίδιοι δήλωσαν πως είχαν τη διάθεση. Ερχόμενοι στην Αθήνα δεν είχαν βγάλει ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα η διαδικασία ένταξής τους στο Helios να καθυστερεί.

«Θέλω να βρω ένα σπίτι αλλά δεν ξέρω πώς», λέει ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη