Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-koftis.jpg
[KTS/Science Photo Library]

«Κόφτης» Νο 2: Οι λίστες με τα νέα μέτρα και η επιτήρηση διαρκείας

Εννιά μήνες μετά την ψήφιση του πρώτου «κόφτη», βρίσκεται στα σκαριά ο νέος, πιο αυστηρός και πιο... διαρκής. Τι σημαίνει ο μηχανισμός που κυοφορείται από την κυβέρνηση και τους δανειστές για το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τον γενικότερο κίνδυνο εφαρμογής νέων μέτρων;
[KTS/Science Photo Library]

Ένας νέος μηχανισμός λήψης δημοσιονομικών μέτρων αλλά και ενεργοποίησης παροχών και φοροελαφρύνσεων είναι το μήλο της Έριδας στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Τα μέτρα του μηχανισμού, που ανεπίσημα ονομάζεται «κόφτης», ζητείται να έρθουν εν μέρει ή –το πιθανότερο– εξ ολοκλήρου εκ των προτέρων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα τηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή πλεονάσματα χωρίς τις δαπάνες για τόκους) για πολλά πολλά χρόνια, ακόμη και όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο. Όσο για τις παροχές, αυτές θα έρθουν εκ των υστέρων και μόνον εάν καταφέρει η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους στόχους που θα τεθούν.

Το νέο αυτό εγχείρημα ουσιαστικά αποτελεί την απόπειρα να γεφυρωθεί το χάσμα που συνεχίζει να υφίσταται στις θέσεις των θεσμών της ΕΕ, της Ελλάδας και του ΔΝΤ.

Ο πρώτος «κόφτης»

Ο «Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής» του προϋπολογισμού, πιο γνωστός ως «κόφτης», υπάρχει ήδη. Θεσπίστηκε από την ελληνική Βουλή στις 22 Μαίου του 2016. Αποτελούσε τότε μέρος της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση.

Προβλέπει ότι τον Μάιο κάθε έτους –μέχρι το 2019, αφού το μνημόνιο με την ΕΕ ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2018– εφόσον αποδεικνύεται ότι υπάρχει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη