Κλιματική αλλαγή και Ταλιμπάν καταστρέφουν τους αφγανούς αγρότες

Η ξηρασία σε συνδυασμό με τις πλημμύρες και την έλλειψη ψυγείων για την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων στο Αφγανιστάν προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε μία κατεξοχήν αγροτική χώρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ένας αγρότης ξεχωρίζει τα σταφύλια που θα αποξηράνει στον ήλιο, στην επαρχία Κανταχάρ, στις 28 Σεπτεμβρίου 2020. [WAKIL KOHSAR/AFP]

Ο τοµέας της γεωργίας αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ του Αφγανιστάν. Περισσότερο από το 80% του πληθυσµού εξαρτάται από τη γεωργία για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Η κύρια καλλιέργεια στη χώρα εξακολουθεί να είναι το σιτάρι, ωστόσο οι οπωροκηπευτικές καλλιέργειες παρέχουν σημαντικό πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται στη χώρα, τα σταφύλια αντιπροσωπεύουν το 48% της συνολικής έκτασης. Το 2009, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, παρήχθησαν περίπου 58 χιλ. τόνοι σταφυλιών. Ενώ το Αφγανιστάν δεν είναι παγκόσμιος παίκτης από την άποψη της παραγωγής σταφυλιών, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και επιπλέον εξάγει σε περιφερειακές αγορές, όπως είναι η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν και η Κεντρική Ασία.

Υπάρχουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή οπωροκηπευτικών. Η καλλιέργειά τους αυξήθηκε κατά 5,5% την τελευταία δεκαετία. Ο κλάδος συνεισφέρει 1,4 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ και 34% του γεωργικού ΑΕΠ. Παρέχει περίπου 350 χιλ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, εκ των οποίων περίπου 90 χιλ. στη µη γεωργική οικονοµία. Οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών υπερβαίνουν τα 700 εκατ. δολάρια ετησίως.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.