Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
tourkos.jpg

Τα κενά στο σκεπτικό της πολιτογράφησης του Γιασάμ Αγιαβέφε

Η αλήθεια κρύβεται στις λεπτομέρειες.

«Έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία», τόνισε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την τιμητική πολιτογράφηση του Τούρκου επιχειρηματία στα Κατεχόμενα Γιασάμ Αγιαβέφε.

Ας δούμε πρώτα τι προβλέπει ο νόμος 3284/2004 «Περί κυρώσεως του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας» για την τιμητική πολιτογράφηση, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4635 του 2019.

Συνοπτικά ο νόμος λέει ότι με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας, αλλοδαπός που προσέφερε στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας.

Μοναδική προϋπόθεση «να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για αδίκημα που τέλεσε εκ δόλου, κατά την τελευταία δεκαετία [...], σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή τουλάχιστον έξι μηνών και ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης», για συγκεκριμένα εγκλήματα όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, πλαστογραφίας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη