Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
28'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
celeros25.jpg
Η Ντέφνε Γκιουρσόι και η Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά στην Αγία Μαρίνα. Έχουν και οι δύο απώτερη καταγωγή από την Δοϊράνη, ενώ τις συνδέει η αγάπη τους για τον κινηματογράφο.

Κατ’ επιλογή νησιώτες: ιστορίες μετοικεσίας, μέρος Ι – Λέρος

Στην τάση του νησιωτικού «new rural» έδωσε ώθηση η πανδημία: η καραντίνα έκανε την ζωή στις πόλεις να μοιάζει με φυλακή. Εξετάζουμε το φαινόμενο των κατ’ επιλογή νησιωτών σε δύο περιπτώσεις, της Λέρου και της Σύρου, δυο νησιών με κοινό χαρακτηριστικό ότι παραμένουν «ζωντανά» τον χειμώνα. Στο πρώτο μέρος ασχολούμαστε με την Λέρο.
Η Ντέφνε Γκιουρσόι και η Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά στην Αγία Μαρίνα. Έχουν και οι δύο απώτερη καταγωγή από την Δοϊράνη, ενώ τις συνδέει η αγάπη τους για τον κινηματογράφο.

Τον Ιούλιο του 2020 πέρασα, για πρώτη φορά, από την Πάτμο στην Λέρο. Με είχε προσκαλέσει Τούρκος φίλος, αυτοεξόριστος στην Ελλάδα, που ζει τον μισό χρόνο στο νησί. Ελάχιστα γνώριζα γι’ αυτό – είχα ακούσει για τους Αιγυπτιώτες, για την ρασιοναλιστική πόλη των Ιταλών στο Λακκί και, φυσικά, για το ψυχιατρείο, η σκιά του οποίου ακόμη βαραίνει όποτε αναφέρεται το νησί. Άφησα την Πάτμο χωρίς να ξέρω τι να περιμένω.

Καθώς το καταμαράν πλησίαζε στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, αντίκρυσα κάτι το ειδυλλιακό στο πρωινό φως. Στον λόφο δεσπόζει το κάστρο των Κομνηνών, με τον οικισμό του Πλατάνου –την ιστορική «χώρα»– στην πλαγιά. Στα ριζά του λόφου απλώνεται ένας από τους ωραιότερους κόλπους που έχω δει, με αρμυρίκια και ευκαλύπτους να στοιχίζονται στην ακτογραμμή του. Κατά μήκος της ο ένας παράλιος οικισμός διαδέχεται τον άλλον.

Image
1.jpeg
Το πανόραμα της Αγίας Μαρίνας, με το κάστρο των Κομνηνών στον λόφο αριστερά και τον οικισμό του Πλατάνου στα ριζά του. Το πανόραμα αυτό πολλούς έχει «σκλαβώσει», καθηλώνοντάς τους στην Λέρο.

Τα σπίτια της Αγίας Μαρίνας και του Πλατάνου, κύβοι νησιώτικης αρχιτεκτονικής, είναι, κατά την δωδεκανησιακή παράδοση, μια χρωματική πανδαισία: άλλα τα έχουν βάψει λευκά, άλλα σε γήινα χρώματα. Κοντά στο λιμάνι, κάποια είναι κτισμένα πάνω στο κύμα· σε ένα σημείο ένας μύλος ξεπηδά μέσα απ’ τα νερά. Με το που πάτησα στην προβλήτα, η Λέρος άρχισε να με καταπίνει. Καθίσαμε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη